Κόσμος
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 12:13

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η κρίση στις σχέσεις Συρίας και Κύπρου μετά τη διενέργεια δρομολογίου μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκια, οι εξελίξεις και οι πληροφορίες σε σχέση με τις αποζημιώσεις που ετοιμάζει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων σε Ε/Κ, η προσφυγή στο ΕΔΑΔ του ζεύγους Οραμς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό και οι δηλώσεις Μπερνς, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πιλοτικό πρόγραμμα για χρήστες σκληρών ναρκωτικών, οι θέσεις των συντεχνιών σε θέματα βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και ο τερματισμός λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Βόμβα εκατομμυρίων» γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζουν ένα εντυπωσιακό πακέτο αποζημιώσεων σε δεκάδες αιτητές και θα αφορά δεκάδες εκατομμύρια λίρες και ανταλλαγή περιουσιών ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του ΕΔΑΔ για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Ηδη, προσθέτει, η «επιτροπή αποζημιώσεων» του κατοχικού καθεστώτος ειδοποιεί τους δικηγόρους των Ε/Κ ενδιαφερομένων ότι λίαν συντόμως θα κληθούν για διακανονισμό. Αλλού γράφει ότι εντός των επόμενων 2 μηνών θέλουν κινητικότητα οι ΗΠΑ στο Κυπριακό όπως δήλωσε ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ύστερα από συνάντηση με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ.

Η «Μάχη» με τίτλο «Βαθαίνει η κρίση με Συρία» γράφει ότι η Λευκωσία απειλεί τη Δαμασκό με ευρωπαϊκά αντίποινα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» από ξένους διπλωματικούς κύκλους, αξιωματούχοι του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών, φίλα προσκείμενοι προς την Κύπρο, επιρρίπτουν ευθύνες για την τροπή που πήρε το όλο θέμα και στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι προσφυγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας καταχώρισε στο ΕΔΑΔ το ζεύγος των Βρετανών σφετεριστών ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς με τον ισχυρισμό ότι δεν έτυχαν δίκαιης δίκης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αυτοί, αυτός και …. τα διαβατήρια» γράφει ότι σε φιάσκο εξελίχθηκε η προσπάθεια της Δημοκρατίας (από το Μάρτη του 2006) να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό της ΕΕ για προμήθεια νέου τύπου διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία και μικροτσίπ. Αλλού γράφει ότι αν και μέχρι χθες στελέχη της Κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν υποστήριζαν ότι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι μέτρο στοχευμένο για ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, λίγες ώρες αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε τη μείωση του φόρου κατά 4 σεντ.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Φιλί ζωής» γράφει ότι πιλοτικό πρόγραμμα για χρήστες σκληρών ναρκωτικών θα τεθεί σε λειτουργία και θα χορηγείται από τις 8 Οκτωβρίου το φάρμακο βουπρενορφίνη σε χρήστες ηρωίνης και οπιούχων ναρκωτικών και αφού προσθέτει ότι το πρόγραμμα δυνατό να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για 1.400 χρήστες, γράφει ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη με πρόγραμμα μείωσης βλάβης. Αλλού γράφει ότι ο νέος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας αποφάσισε την απόσυρση του πολύκροτου βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, κάτι που χαιρέτισε ο Κύπριος ομόλογός του, λέγοντας ότι το βιβλίο αυτό είχε πολλά λάθη και παραλείψεις για τον Ελληνισμό.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κοντραμπάντο περιουσιών» γράφει ότι βρήκαν τα παράθυρα που προσφέρει η νομοθεσία για τις τ/κ περιουσίες και σπεύδουν, Τ/Κ και Ε/Κ επιχειρηματίες, να τα εκμεταλλευθούν με τρόπον ώστε οι πράξεις τους αυτές να είναι νομότυπες και να εξασφαλίζουν και την έγκριση του Κτηματολογίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Ε/Κ πρόσφυγας αποτάθηκε στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα διεκδικώντας το ποσό των 200.000 λιρών ως αποζημίωση για την απώλεια της υπό ανέγερση κατοικίας του το 1974, δηλώνοντας απελπισμένος και όχι προδότης από την πράξη του αυτή.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Δικαιώνεται η επιλογή» γράφει ότι δικαιώνεται η επιλογή της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια και αυτό καταγράφεται από την αποδοχή που αυτή τυγχάνει ευρύτερα από την κοινωνία, αλλά και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αλλού αναφέρεται στις διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γράφει ότι οι συντεχνίες υπογραμμίζουν πως το δικαίωμα εθελοντικής συνταξιοδότησης στο 63ο και η διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν σήμερα δεν είναι προς συζήτηση.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Δεν θα υπάρχουν κάμερες τροχαίας για δύο ακόμη χρόνια» γράφει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών το νέο σύστημα φωτοεπισήμανσης δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για ακόμη δύο χρόνια. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγγελθεί 107.000 παραβάσεις που μεταφράζονται σε πρόστιμα 2 εκατομμυρίων λιρών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το κρατικό χημείο προβαίνει σε μια πιλοτική έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα ο τρόπος ψησίματος της σούβλας αλλά και τα καπνιστά κρέατα να βλάπτουν την υγεία των καταναλωτών.

Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Το Ευρώ φθάνει σε τιμή ρεκόρ έναντι του δολαρίου'' γράφει ότι την Τρίτη το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε σε νέα τιμή ρεκόρ έναντι του δολαρίου Αμερικής φθάνοντας τα 1.4155 δολάρια και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Δευτέρας που ήταν 1.4130. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής ζήτησε την επίσπευση των ερευνών σχετικά με το περιστατικό κατάρρευσης της υπό κατασκευή οροφής του δεύτερου ορόφου του νέου κτιρίου του αεροδρομίου Λάρνακας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)