Κόσμος
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 13:58

Διαβεβαιώσεις Δαμασκού στη Λευκωσία

Η Δαμασκός αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό διαβεβαίωσε τον κύπριο υπουργό Εσωτερικών ο επιτετραμμένος της Συρίας, Nader Nader, ο οποίος έγινε δέκτης της έντονης δυσαρέσκειας και ανησυχίας της κυβέρνησης της Κύπρου για τη διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Σε σημερινή προκαθορισμένη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Πατσαλίδης και ο σύρος επιτετραμμένος συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα που προέκυψε στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τον ελλιμενισμό στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας τουρκικού πλοίου που απέπλευσε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπήρξε καμία υπαιτιότητα εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ή οποιαδήποτε πρόκληση για διατάραξη των σχέσεων Κύπρου - Συρίας.

Αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία όπως από τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι υπάρχει και από συριακής πλευράς η ανησυχία για διατάραξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών και λαών, αλλά και η επιθυμία αυτές να διαφυλαχθούν με κάθε προσοχή.

«Εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξέλιξη, εξέφρασα την απογοήτευση του κυπριακού λαού διότι οι μακρόχρονες φιλικές σχέσεις σε επίπεδο κρατών και λαών έχουν διαταραχθεί από τα τελευταία γεγονότα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο σύρος επιτετραμμένος τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της Δαμασκού συνεχίζει να αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καταλήγοντας, ο κ. Πατσαλίδης δήλωσε ότι επισήμανε στον κ. Nader το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ και ως γέφυρα μεταξύ των γειτονικών αραβικών κρατών και της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ