Κόσμος
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 19:39

Ρεαλιστικά σενάρια

«Η ονομασία της χώρας μου είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα εξακολουθήσει να είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"». Ετσι, έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος της "FYROM", Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι (φωτογραφία), στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο τόπος και ο χρόνος της δήλωσης δεν είναι τυχαίος. Στον ΟΗΕ τα Σκόπια αναφέρονται ως "FYROM". Ο κ. Τσεβερνκόφσκι με την στάση του θεωρεί «αξιοκάλαθες» τις αποφάσεις του Οργανισμού, κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν τη "FYROM" με το συνταγματικό της όνομα. Η τελευταία χώρα ήταν ο Καναδάς. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως γίνεται εμφανές το τελευταίο διάστημα, ακριβώς επειδή πιστεύει ότι έχει τη στήριξη τρίτων, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη για συμβιβασμούς. Ο χρόνος τρέχει υπέρ των Σκοπίων, άρα βρισκόμαστε εκ νέου μπροστά σ' ένα αδιέξοδο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν σκοπεύει να παρουσιάσει προσεχώς νέα πρόταση για το όνομα.

«Στην Ελλάδα κανένα ελληνικό κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό με τα Σκόπια που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αναγνωρίσεων. Πιστεύω ότι γι' αυτό το λόγο ο κ. Καραμανλής είπε δημόσια ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει τις διαδικασίες ένταξης (της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ). Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μην πληγεί η εικόνα της και κυρίως να περιορίσει το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό», σχολίασε στη Deutsche Welle o γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χάινς Γιούργκεν Αξτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Εσσεν.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι το status quo της μη επίλυσης της ονομασίας θα διαιωνίζεται. «Ολοένα και περισσότεροι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τότε θα τεθεί το ερώτημα για την Ελλάδα "θέλουμε να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες" -κάτι που δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν- ή "να δούμε ποια συμβιβαστική πρόταση θα μπορούσαμε να περάσουμε στους πολίτες;" Δεν είναι δυνατόν όμως να βρεθεί μία λύση, ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό.

Δεν υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές προτάσεις για το όνομα. Ισως να πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποια από τις παλιές προτάσεις».