ΠΡΕΠΕΙ να μάθουμε να ζούμε με τις κλιματικές αλλαγές οι οποίες θα συνεχισθούν και θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, αφού όπως προκύπτει από 23 επιστημονικά προγράμματα σε όλη τη Μεσόγειο θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, της ρύπανσης και της ξηρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων.
Οπως υπογράμμισαν τα μεγαλύτερα επιστημονικά ονόματα όλου του κόσμου για το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και τρεις νομπελίστες που συγκεντρώθηκαν στη χώρα μας για να πάρουν μέρος στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «η αραίωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το θέμα είναι πιο σύνθετο και πιο δύσκολο απ' ό,τι αρχικά φαινόταν. Συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη να συνδυαστεί η μάχη κατά της αραίωσης του όζοντος με τους στόχους ανατροπής των κλιματικών αλλαγών.
Παρουσιάζοντας χθες τα συμπεράσματα του συμποσίου ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ανάκαμψη του όζοντος που περιμέναμε, επειδή απαγορεύσαμε τις ουσίες που το καταστρέφουν δεν ήρθε λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι ουσίες που είναι υποκατάστατα της καταστροφής του όζοντος αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου γι' αυτό θα πρέπει να αντικατασταθούν και να βρεθούν υποκατάστατα των υποκατάστατων, και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Δηλαδή να αποκατασταθούν όχι το 2030 αλλά το 2010 αν είναι δυνατόν και τα χαρακτηριστικά των νέων υποκατάστατων να μην συντελούν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η χρήση τους να μην είναι ενεργοβόρα και να ζουν όσο το δυνατόν λιγότερο στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει τεχνολογία για υποκατάστατα τα οποία και θα δούμε σύντομα στην παραγωγή. Σήμερα οι ουσίες αυτές όπως το διοξείδιο του άνθρακα ζουν επί δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα που παρήγαγε το πετρέλαιο που χρησιμοποιήσαμε φέτος στη γη θα μείνει στην ατμόσφαιρα για 100 χρόνια.
Οταν έγινε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική αφού είχαμε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, λιγότερα ακραία φαινόμενα, λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια και διαφορετικές χρήσεις γης. Σήμερα 20 χρόνια μετά την εφαρμογή του έχει θερμανθεί το κλίμα στα χαμηλά στρώματα και έχει ψυχθεί η ατμόσφαιρα στις πολικές περιοχές επειδή το διοξείδιο του άνθρακα δεν αφήνει τη στρατόσφαιρα να ζεσταθεί. Σε κρύα στρατόσφαιρα οι χημικές διεργασίες μειώνουν το όζον γι' αυτό δεν υπάρχει ανάκαμψη του όζοντος παρότι στην Ελλάδα η στιβάδα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί.
Αλλωστε σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει το κακό όζον που παράγει ο άνθρωπος το οποίο συντελεί στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και εκτιμάται ότι το 1/3 των θανάτων από αναπνευστικά προβλήματα οφείλεται σε αυτό.
Επειδή νόμισαν ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έλυσε το πρόβλημα του όζοντος άρχισε να μειώνεται η χρηματοδότηση των πειραμάτων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα μετά το 2012 να υπάρχει πρόβλημα παρακολούθησης του όζοντος αφού δεν θα έχουμε διαθέσιμο κανένα δορυφόρο.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό το Πρωτόκολλο του Κιότο έριξε τη σκιά του σε αυτό του Μόντρεαλ γι' αυτό απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους μετά την αναθεώρησή τους. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για αλλαγή των χρήσεων γης με αύξηση του πρασίνου, ενώ επανέλαβε ότι η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών, θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό τα επόμενα καλοκαίρια μέχρι την αποκατάσταση των περιοχών αυτών.
Τέλος ο κ. Ζερεφός παρατήρησε ότι τις συνεδριάσεις του συμποσίου στο οποίο φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας μεγάλα επιστημονικά ονόματα για το περιβάλλον, δεν είδε να παρακολουθεί κανένας εκπρόσωπος από τις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτός από τους κ.κ. Ηλιόπουλο και Βαλαωρίτη από τους Οικολόγους Πράσινους.
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος τόνισε θα λυθούν από τους επιστήμονες, που θα πιέζουν τους πολιτικούς, δεν λύνονται με κροκοδείλια δάκρυα και πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση των πάντων οδηγεί στο μηδενισμό των αξιών και αυτός είναι ο κίνδυνος για το περιβάλλον.
ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ