Κόσμος
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 10:21

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η μη διάλυση του ομιχλώδους τοπίου σε σχέση με την άφιξη στη Συρία κρουαζιερόπλοιου που απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές και οι αντιδράσεις του ΔΗΣΥ, το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για τη σύσταση ενιαίου φορέα επίλυσης διαφορών με εξώδικες διαδικασίες μεταξύ πολιτών και χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, ο στρατηγικός σχεδιασμός που κατήρτισε ο Υπουργός Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και η κατάσταση στη Δυτική Αφρική, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Το κανάλι του Παναγόπουλου'', γράφει ότι θέμα πολιτικών παρεμβάσεων στο ΡΙΚ έθεσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αμφισβητώντας την αντικειμενικότητά του και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων του, επικαλούμενος παραδείγματα του παρελθόντος, και έστειλε με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να παίξει το παιγνίδι του επικοινωνιολόγου του Προεδρικού και ότι κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το ΡΙΚ ''δεν είναι κρατικό ίδρυμα Κώστα Παναγόπουλου''. Γράφει, επίσης, ότι οι Τ/Κ πωλούν τις περιουσίες των Ε/Κ σε ξένους και δίνουν τα χρήματα ως αποζημίωση, και ότι η Ενωση Δήμων ανησυχεί και προειδοποιεί.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Από διαβεβαιώσεις πάμε καλά'', γράφει ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή με το Σύρο ομόλογό της Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ στη Νέα Υόρκη δεν διέλυσε το ομιχλώδες τοπίο που έχει φέρει σε δεινή θέση τις σχέσεις της Κύπρου με τη Συρία, με αφορμή τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιου, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αναφέρεται, επίσης, σε καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών ότι οι πρόσφυγες κάτοικοι του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Α' στη Λάρνακα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λόγω των ημιτελών επιδιορθώσεων των σπιτιών τους από τους αρμόδιους.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Τι σχεδιάζει ο Ακης για τα σχολεία μας'', γράφει ότι ο διάλογος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση άρχισε προ τριετίας, ενώ μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί χιλιάδες λίρες σε μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος δεν κατέστη ακόμη δυνατό να ολοκληρωθεί, προκαλώντας δυσφορία στους εκπαιδευτικούς εταίρους, και ότι εν μέσω των αντιδράσεων το Υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι χρειαζόταν να υποβάλει συνολική πρόταση. Γράφει, επίσης, ότι νέο δανεισμό ύψους 866,7 εκ. λιρών θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το κράτος κατά τη διάρκεια του 2008 για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό του.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Εξώδικες ρυθμίσεις για οικονομία χρόνου και χρήματος'', γράφει ότι νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη σύσταση ενιαίου φορέα επίλυσης διαφορών με εξώδικες διαδικασίες μεταξύ πολιτών και χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, καθώς και το διορισμό χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ο οποίος θα επιλαμβάνεται αυτών των διαφορών. Γράφει, επίσης, ότι 2.000 άτομα περιμένουν να υποβληθούν σε καθετηριασμό και 1.500 σε εξέταση θαλίου, και δεν αποκλείεται κάποιοι ασθενείς να πέθαναν προτού προλάβουν να υποβληθούν σε εξέταση, σύμφωνα με τον Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών Ανδρέα Πολυδώρου.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παιδεία: Αλλάζουν όλα'', γράφει ότι τα πάντα αλλάζουν στην παιδεία, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό που κατήρτισε ο Υπουργός Παιδείας Ακης Κλεάνθους και που προνοεί, μεταξύ άλλων, ότι καταργείται ο κατάλογος των διοριστέων και καθιερώνονται νέες βαθμίδες ανέλιξης. Γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε μέχρι τώρα 616.250 λίρες για ενοικίαση κτιρίου για προσωρινή στέγαση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ''LEFCO'', που θα έφτανε στην Κύπρο και δεν θα είχε που να εγκατασταθεί, αφού καθυστερούσε το νέο κτίριο που θα κτιζόταν, ωστόσο η άφιξη του συστήματος καθυστερεί περισσότερο από την ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ο πιο λαοφιλής'', γράφει ότι δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το βράδυ το ΡΙΚ κατέδειξε ανοδική τάση της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Δημοκρατίας και ότι ο κ. Χριστόφιας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος μεταξύ των ανθυποψηφίων του. Γράφει, επίσης, ότι μαζική συγκέντρωση χθες το βράδυ στο συνοικισμό Τσιακιλερού έστειλε το μήνυμα ότι οι ΑΚΕΛιστές της Αμμοχώστου θα ριχθούν στη μάχη για υλοποίηση της απόφασης της παγκύπριας συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για εκλογή του κ. Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Ειδικοί εξακριβώνουν την προέλευση πόρων τρόμου'', γράφει ότι μαχητές εκμεταλλεύονται τη χαλαρή εφαρμογή του νόμου στη Δυτική Αφρική για να μαζέψουν χρήματα από κομπίνες που αφορούν το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλα. Γράφει, επίσης, ότι μια σειρά έξι γιγαντιαίων σωλήνων στους ωκεανούς, ώστε να αναμειχθεί το νερό της επιφάνειας με αυτό του βυθού, ίσως αποτελέσει έκτακτη λύση για το κλιματικό σύστημα της Γης που έχει υποστεί ζημιά, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση των επιστημόνων που διαμόρφωσαν τη θεωρία ''Γαία''.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)