Πολιτική
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 12:43

Ο Δημήτρης Σιούφας νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο κ. Δημήτρης Σιούφας εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας 158 ψήφους, ενώ υπήρξαν 141 λευκά ψηφοδέλτια.

«Η απόφαση του Σώματος, η απόφασή σας να με εκλέξετε πρόεδρο του Κοινοβουλίου είναι μέγιστη τιμή και ευθύνη. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το βάρος της αποστολής μου», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής. «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των βουλευτών, όλων των πτερύγων», πρόσθεσε. Το απόγευμα η ψηφοφορία για τις θέσεις των πέντε αντιπροέδρων, των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων.

Ο κ. Δημήτρης Σιούφας εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας 158 ψήφους, ενώ υπήρξαν 141 λευκά ψηφοδέλτια. Απουσίαζε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Ο κ. Σιούφας είχε προταθεί από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ.

Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις θέσεις των πέντε αντιπροέδρων, των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/27/1417792.htm .

«Η απόφαση του Σώματος, η απόφασή σας να με εκλέξετε πρόεδρο του Κοινοβουλίου είναι μέγιστη τιμή και ευθύνη. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το βάρος της αποστολής μου», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των βουλευτών, όλων των πτερύγων», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του σε όσους συναδέλφους του τον τίμησαν αλλά και σε όσους έκαναν άλλη επιλογή. «Ασκησαν, όπως οι ίδιοι έκριναν, το δημοκρατικό τους δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιούφας έκανε ειδική αναφορά στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσές του στην Καρδίτσα καθώς και στους προηγούμενους προέδρους της Βουλής.

Αύριο θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Σιούφας είναι δικηγόρος και γεννήθηκε το 1944 στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας. Πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής το 1981 και διετέλεσε υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη (08/1991-10/1993).

Τον Απρίλιο του 2000 εκλέχθηκε Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (έως 3/2004) με πρόταση του Κ. Καραμανλή.

Με την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Ανάπτυξης (3/2004 έως 9/2007).

Τον Αύγουστο του 2007, τιμήθηκε, από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, με το παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975, Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων έχουν διατελέσει οι Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ιωάννης Αλευράς, Αθανάσιος Τσαλδάρης, Απόστολος Κακλαμάνης και Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.