Η έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία aboutpeople με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της Ν.Δ. επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρείας αποδοχής, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία aboutpeople με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της Ν.Δ. επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρείας αποδοχής.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53,8%) αξιολογούν θετικά το κυβερνητικό έργο και τον βαθμό υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων (50,2%).
Η ευνοϊκή αποτίμηση του κυβερνητικού έργου φαίνεται να εδράζεται σε μια σειρά από θετικές κρίσεις στα βασικότερα πεδία άσκησης πολιτικής.
Ξεχωρίζει ο τομέας της υγείας όπου το 60,9% αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο, προφανώς λόγω του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακολουθεί η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με 49,9%, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να πιστώνεται τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρκικών.
Έπεται με 49,9% ο τομέας της ασφάλειας, όπου οι πολίτες δείχνουν να επικροτούν το δόγμα «νόμος και τάξη» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής καταγράφεται και στην ψηφιοποίηση του κράτους (68,3%), ένα πεδίο «χαμηλής πολιτικής», που σχετίζεται όμως άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.
Αντίθετα, η κυβέρνηση καταγράφει χαμηλές πτήσεις, στα μάτια των πολιτών, στα πεδία της ανάπτυξης και της οικονομίας. Το έργο στον αναπτυξιακό τομέα αξιολογείται θετικά μόλις από το 34,6%, έναντι του συντριπτικού 56,8% που βλέπει μικρή πρόοδο στις επενδύσεις. Τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται πιθανώς στις καθυστερήσεις του έργου στο Ελληνικό αλλά και στο γεγονός ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών.
Εξίσου αρνητική είναι, όμως, η εικόνα στον τομέα της οικονομίας, όπου το 59,3% δηλώνει μη ικανοποιημένο.
Στο ναδίρ κινείται όμως και η εικόνα για την αποτελεσματικότητα στον χώρο της παιδείας (29,2%) και της εργασίας (26,4%), με τους αρμόδιους υπουργούς να χρεώνονται αφενός την προώθηση αναχρονιστικών διατάξεων (κατάργηση καλλιτεχνικών, επαναφορά διαγωγής κ.λπ.) και το «φιάσκο» των ΚΕΚ αφετέρου.
Εν κατακλείδι η συμπλήρωση ενός χρόνου Ν.Δ. βρίσκει την κυβέρνηση να απολαμβάνει υψηλότατα ποσοστά εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι τα βασικά προεκλογικά «ατού» της (ανάταξη της μεσαίας τάξης και προσέλκυση επενδύσεων) κινούνται στα ρηχά. Το ερώτημα είναι για πόσο θα διατηρηθεί αυτή η παράδοξη σχέση.