Κοινωνία
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 12:01

Πώς υποδέχθηκαν τα νησιά τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό

Με μέτρα ασφαλείας, δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά και με μουσική και κεράσματα, έγινε η υποδοχή των πρώτων ξένων τουριστών στα ελληνικά νησιά, με τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν την ετοιμότητά τους για την τουριστική σεζόν, αλλά και να αναμένουν με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, «πρεμιέρα» του ανοίγματος της χώρας στον εξωτερικό τουρισμό έχουν προγραμματιστεί συνολικά 235 αφίξεις διεθνών πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου παρέστη με αφορμή την άφιξη της πρώτης διεθνούς πτήσης στο νησί, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε βέβαιος ότι «όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού». «Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο» ανέφερε.

Με μέτρα ασφαλείας, δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά και με μουσική και κεράσματα, έγινε η υποδοχή των πρώτων ξένων τουριστών στα ελληνικά νησιά, με τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν την ετοιμότητά τους για την τουριστική σεζόν, αλλά και να αναμένουν με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, «πρεμιέρα» του ανοίγματος της χώρας στον εξωτερικό τουρισμό έχουν προγραμματιστεί συνολικά 235 αφίξεις διεθνών πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Αναλυτικά, για το αεροδρόμιο Αθήνας έχουν προγραμματιστεί 69 πτήσεις, στην Κέρκυρα 21, στα Χανιά 16, στο Ηράκλειο 54, στη Μύκόνο 10, στη Σαντορίνη 4, στην Κω 8, στη Ρόδο 14, στη Θεσσαλονίκη 23, στη Σκιάθο 2, στη Ζάκυνθο 5, στο Άκτιο 2, στην Καλαμάτα 1, στην Κεφαλονιά 2, στην Πάρο 1, στην Κάρπαθο 1 και στη Σάμο 2.

Από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου παρέστη με αφορμή την άφιξη της πρώτης διεθνούς πτήσης στο νησί, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε βέβαιος ότι «όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού».

«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές, την Περιφέρεια, το Δήμο, όλους τους τουριστικούς φορείς του νησιού. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα και δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, στην Κέρκυρα, για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Από την Κέρκυρα ανοίγει ξανά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ανοίγουν ξανά οι τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν κόσμο και θα ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Όπως σημείωσε, «η τουριστική σεζόν δε θα είναι ίδια με πέρσι» και οι προτεραιότητες φέτος είναι άλλες: «Ο άνθρωπος, η υγεία όλων μας, ήταν πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε.

«Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο» συνέχισε ο υπουργός και εξέφρασε την ετοιμότητα του υπουργείου να δράσει «για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει».

Ηράκλειο: Τελετή καλωσορίσματος και δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Στο Ηράκλειο, την τουριστική περίοδο άνοιξε και επίσημα σήμερα το πρωί μία πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας η οποία έφτασε μετά μουσικής στο αεροδρόμιο της πόλης, Νίκος Καζαντζάκης. Το πρώτο αεροσκάφος που έφτασε με πληρότητα 100% υποδέχτηκαν στο Ηράκλειο, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.

Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.

«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία. «Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση» συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας.

Ο επικεφαλής της TUI στην Ελλάδα, Γιώργος Δήμας, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και πως στόχος της TUI να φτάσει ο τουρισμός στο 50% της κίνησης των περασμένων ετών. «Ξεκινάμε, επιτέλους, την καλοκαιρινή σεζόν και ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι αφίξεις που περιμένουμε. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς υπάρχει μια ροή κρατήσεων. Βέβαια, είναι νωρίς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες για να παρακολουθήσουμε ροή» επισήμανε ο κ. Δήμας.

Παρών στη μικρή τελετή υποδοχής ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχει δομημένο σχέδιο, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες, έστω και καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχει σχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε σε εγρήγορση και ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο που δεν θα είναι ευχάριστος», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.

Από τη Λιθουανία η πρώτη πτήση εξωτερικού στα Χανιά

Από το Βίλνιους της Λιθουανίας ήταν οι πρώτοι επιβάτες που άνοιξαν σήμερα τον κύκλο των πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο των Χανίων όταν στις 10:00 το πρωί προσγειώθηκε η πτήση FR 5338 της Ryanair μεταφέροντας 126 επιβάτες.

Σειρά έχουν επίσης επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία και τη Δανία καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένες εννέα πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης». Συγκεκριμένα, η επόμενη πτήση αναμένεται στα Χανιά στις 11:50 και πρόκειται για πτήση της Easy Jet από το Βερολίνο που θα μεταφέρει 164 επιβάτες.

Οι πρώτοι επισκέπτες από τη Λιθουανία αποβιβάστηκαν τηρώντας όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας και δήλωσαν ότι επέλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές τους καθώς είναι μία ασφαλής περιοχή. Παράλληλα, τόνισαν ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, οπότε είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», όπως και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ σε καθημερινή βάση θα λαμβάνονται 275 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορωνοϊό. Τα δείγματα θα λαμβάνονται από υγειονομικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Fraport και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τα τεστ και οι έλεγχοι των επιβατών γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του αεροδρομίου.

Ρόδος: «Ποδαρικό» με 12 πτήσεις τσάρτερ

Με δώδεκα πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στη Ρόδο. Οι πρώτες πτήσεις θα φέρουν τουρίστες από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιπροσωπεία του δήμου Ρόδου και χορευτικά συγκροτήματα θα υποδεχθούν τους τουρίστες, ενώ θα τους προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά και αναμνηστικά δώρα. Η υποδοχή των πρώτων τουριστών έχει μεγάλη σημασία και για επικοινωνιακούς λόγους, γι' αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τον δήμο Ρόδου, όπως τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Κώστα Ταρασλιά.

Το «παρών» στην υποδοχή των πρώτων τουριστών θα δώσει και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη Ρόδο και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει σε αεροδρόμια τουριστικών περιοχών της χώρας.

Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση προσομοίωσης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με την άφιξη των επισκεπτών θα ξεκινήσουν και οι στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στον ειδικό χώρο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στην αίθουσα αφίξεων. Καθημερινά θα γίνονται 605 τέτοιοι έλεγχοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ