Κόσμος
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 19:29

«Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο»

Σε αποφασιστική καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου βρίσκονται δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ από τη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί αργότερα το πρωί (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς για να δουν «εάν υπάρχει κάποια ευελιξία από τη σερβική πλευρά», αναφέρθηκε στον Τύπο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας επαφής για το Κόσοβο (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία και ΗΠΑ) θα συναντηθούν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην έδρα του ΟΗΕ για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές και να προετοιμαστούν για τις άμεσες συνομιλίες που θα γίνουν μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων την επομένη, επίσης στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Στάινμάγιερ επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε ένα διαμελισμό του Κόσοβου σε δύο ξεχωριστές οντότητες, μια σερβική και μία κοσοβάρικη-αλβανική και πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός δεν περιέχεται στις προτάσεις της τρόικας».

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΕ, το Γερμανό Στάινμάγιερ, τον Αμερικανό Φρανκ Ουάϊσνερ και το Ρώσο Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Μια τροποποίηση των συνόρων στα Βαλκάνια «δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη αλλά μάλλον μια νέα αβεβαιότητα» στην περιοχή, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.