Εν μέσω κρίσης πανδημίας επιλέγεται η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό, τονίζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, και του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού.
Εν μέσω κρίσης πανδημίας επιλέγεται η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό, τονίζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, και του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού.
Όπως αναφέρουν, τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν την πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλούμενου αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, να δαπανήσει πάνω από 132 εκατ. ευρώ για κατασκευή ΚΥΤ σε Κω, Λέρο και Σάμο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε δομές πολλαπλάσιας χωρητικότητας, από αυτές που ήδη λειτουργούν στα νησιά.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως στις 19 Ιουνίου 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τεχνικό δελτίο, συνοδευόμενο από διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο τον υπουργό, ζητώντας κρατική χρηματοδότηση για το «ιλιγγιώδες» ποσό των 132.680.000 ευρώ, «την ώρα μάλιστα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω πανδημίας και με μεγάλες διαφαινόμενες συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δομές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο η ΝΔ έσπευσε να ψηφίσει το 2019, είναι αποκλειστικά κλειστά κέντρα στα οποία θα κρατούνται όλοι ανεξαιρέτως οι διαμένοντες για διάστημα μέχρι και 36 μηνών, «δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις στα νησιά». Με δεδομένη τη μη έγκριση χρηματοδότησης της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας κλειστών δομών στα νησιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργούνται, κατά την αξιωματική αντιπολίτευηση, «πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την τωρινή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με σχεδόν 133 εκατ. ευρώ, εμμένοντας στην πολιτική των κλειστών κέντρων, μη εκμεταλλευόμενη στο έπακρον ευρωπαϊκούς πόρους».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «οι νησιωτικές κοινωνίες, την ώρα που περίμεναν τη συνέχιση των πολιτικών αποσυμφόρησης που είχε κάνει πράξη η προηγούμενη κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά βίωσαν τη, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους. Κατά συνέπεια, μετά τις τελευταίες αυτές πρωτοβουλίες του υπουργείου, τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις, καθώς καιρό τώρα έχουν αντιτεθεί σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία επιπλέον δομών στα νησιά και έχουν δηλώσει απερίφραστα τη διαφωνία τους στο σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης».
Αναλυτικά η ερώτηση των 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τον κ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου
Θέμα: «Εν μέσω κρίσης πανδημίας επιλέγεται η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της Κυβέρνησης στο προσφυγικό»
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν την πρόθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επικαλούμενο αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, να δαπανήσει πάνω από 132εκ ευρώ για κατασκευή ΚΥΤ σε Κω, Λέρο και Σάμο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε δομές πολλαπλάσιας χωρητικότητας, από αυτές που ήδη λειτουργούν στα νησιά.
Πράγματι στις 19 Ιουνίου 2020 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απέστειλε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τεχνικό δελτίο, συνοδευόμενο από διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο τον Υπουργό, ζητώντας την ένταξη στον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΠΔΕ- ΣΑΕ 755) του έργου με τίτλο «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, που έχει αναρτηθεί και στη Διαύγεια (6203/19-06-2020. ΑΔΑ: 616Ω46ΜΔΨΟ-ΤΙ9), ζητείται κρατική χρηματοδότηση για το ιλιγγιώδες ποσό των 132.680.000,00€, την ώρα μάλιστα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω πανδημίας και με μεγάλες διαφαινόμενες συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της.
Περαιτέρω, οι δομές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο η ΝΔ έσπευσε να ψηφίσει το 2019, είναι αποκλειστικά Κλειστά Κέντρα στα οποία θα κρατούνται όλοι ανεξαιρέτως οι διαμένοντες για διάστημα μέχρι και 36 μηνών, δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις στα νησιά. Με δεδομένη την μη έγκριση χρηματοδότησης της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας Κλειστών Δομών στα νησιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την τωρινή επιλογή της Κυβέρνησης να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με σχεδόν 133εκ ευρώ, εμμένοντας στην πολιτική των Κλειστών Κέντρων, μη εκμεταλλευόμενη στο έπακρον ευρωπαϊκούς πόρους.
Η, δε, κατ επίφαση αναφορά, στο εν λόγω έγγραφο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε αίτημα για χρηματοδότηση του έργου από το EMAS και το AMIF (Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης) είναι άνευ ουσίας και στο μόνο που μπορεί να χρησιμεύσει είναι ως μοχλός πίεσης σε αίτημα για μια ακόμα ρήτρα εξαίρεσης. Εκτός των άλλων, οι πολίτες και οι νησιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η συντήρηση και λειτουργία των κλειστών κέντρων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τα κονδύλια του Εθνικού Προϋπολογισμού. Ενώ, η χώρα μας πρόκειται να επιβαρυνθεί και επιπλέον με το οικονομικό κόστος που θα προκληθεί από τις δεδομένες καταδίκες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για πολλαπλές παραβιάσεις εγγυήσεων και δικλείδων των ευρωπαϊκών Οδηγιών.
Ερωτηματικά όμως δημιουργούνται και σε σχέση με τον σκοπό της δημιουργίας αυτών των κέντρων, αφού από τη μια η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ροών χάρη των «αποδοτικών» αποτρεπτικών πολιτικών της, όπως υποστηρίζει, ενώ από την άλλη ο ίδιος ο Υπουργός αιτείται ποσά που δεν περισσεύουν, ειδικά αυτή την περίοδο στη χώρα, για ένα έργο- μαμούθ και με σκοπό την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης» και την υπονοούμενη αύξηση ροών, που ο ίδιος περιγράφει στο σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Τέλος, οι νησιωτικές κοινωνίες, την ώρα που περίμεναν τη συνέχιση των πολιτικών αποσυμφόρησης που είχε κάνει πράξη η προηγούμενη Κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά βίωσαν την, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους. Κατά συνέπεια, μετά τις τελευταίες αυτές πρωτοβουλίες του Υπουργείου τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις, καθώς καιρό τώρα έχουν αντιτεθεί σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία επιπλέον δομών στα νησιά και έχουν δηλώσει απερίφραστα τη διαφωνία τους στο σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.
Επειδή, η χώρα μας, λόγω πανδημίας, βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση που έχει ήδη επηρεάσει τον κόσμο της Εργασίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
Επειδή, δεν μπορεί τα δημόσια οικονομικά να επιβαρύνονται από τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού, και οι οποίες αποκλείουν τη χώρα μας από ευρωπαϊκούς πόρους,
Επειδή, οι νησιώτες μας δεν θα ανεχτούν άλλο τις συνέπειες της, χωρίς σχέδιο, πολιτικής της Κυβέρνησης η οποία εγκλωβίζει πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών στις νησιωτικές περιοχές,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια η σκοπιμότητα δημιουργίας επιπλέον δομών στα νησιά της Κω, της Λέρου και της Σάμου;
2. Οι ροές τελικά είναι τέτοιες που η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τις διαχειριστεί και αναγκάζεται να ιδρύσει νέα κέντρα στα νησιά;
3. Ποιο το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών και κατά πόσο τα νέα κέντρα θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση;
4. Πώς απαντάει στις νησιωτικές κοινωνίες και στους φορείς της ΤΑ των νησιών που θεωρούν την πρόσφατη αυτή απόφαση άλλη μια ενέργεια συσσώρευσης πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά;
5. Γιατί επιμένει η Κυβέρνηση στην δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά, παραβιάζοντας τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο, εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, εκθέτοντας τη χώρα, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις και επιβαρύνοντας κατά περίπου 133εκ ευρώ τα δημόσια οικονομικά;
6. Γιατί η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την στέγαση αιτούντων άσυλο σε Ανοικτές Δομές κυρίως στην ενδοχώρα και επιβαρύνει τους φορολογούμενους σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία;
7. Σε ποιες πρωτοβουλίες έχει προχωρήσει στα Όργανα της Ε.Ε. για τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών-μελών;
και Αιτούμαστε να κατατεθεί στη Βουλή
Η μελέτη του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο», καθώς και τα έγγραφα με τις αναλυτικές προβλεπόμενες δαπάνες.