Κόσμος
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 11:22

Όταν ο κορωνοϊός καταστρέφει τις διακοπές

Η νέα εστία μετάδοσης του κορωνοϊού στη Βεστφαλία προκαλεί τεράστια προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες εκδρομείς του καλοκαιριού. Διακοπές ακυρώνονται ή αλλάζουν προορισμό την τελευταία στιγμή.

Η νέα εστία μετάδοσης του κορωνοϊού στη Βεστφαλία προκαλεί τεράστια προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες εκδρομείς του καλοκαιριού. Διακοπές ακυρώνονται ή αλλάζουν προορισμό την τελευταία στιγμή.

Την Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων για τα σχολεία στη Βόρεια  Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Από Δευτέρα αρχίζουν οι πολυπόθητες διακοπές.

Η οικογένεια Ντάουνιχτ από το Ρέντα-Βίντενμπρικ στην περιφέρεια του Γκίτερσλο είχε κλείσει δωμάτιο στις λίμνες του Βρανδεμβούργου, στην ανατολική Γερμανία. Οικονομική και πρακτική επιλογή, καθώς η περιοχή διαθέτει πολύ πράσινο, ειδυλλιακά τοπία και άφθονο χώρο για να παίξουν τα πιτσιρίκια. Επιπλέον προσφέρεται για μία εκδρομή στο γειτονικό Βερολίνο.

Οι βαλίτσες ήταν σχεδόν έτοιμες, όταν ο ξενοδόχος έστειλε ένα e-mail για να ενημερώσει ότι η κράτηση ακυρώνεται. Έτσι απλά. «Οι καλοκαιρινές μας διακοπές καταστράφηκαν, είμαστε απογοητευμένοι και απελπισμένοι» λέει η Λίζα Ντάουνιχτ στο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

Τι είχε συμβεί;

Μετά από μαζικά κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος και άρχισαν να εξαπλώνονται στην πόλη του Γκίτερσλο, η ευρύτερη περιφέρεια χαρακτηρίζεται «εστία υπερμετάδοσης» του ιού και επιβάλλεται τοπικό λοκ-ντάουν μέχρι νεωτέρας. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα για τους 370.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή άλλες περιοχές της Γερμανίας επιβάλλουν «απαγορευτικό» για τους εκδρομείς από την ευρύτερη περιφέρεια του Γκίτερσλο. Δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι εκδρομείς από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη Γερμανία προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή κατοικίας στην αρμόδια δημοτική αρχή.

Με απλά λόγια: όποιος μεταφέρει τη μόνιμη κατοικία του σε άλλη πόλη ή έστω μετακομίζει μέσα στην ίδια πόλη, θα πρέπει να το δηλώσει στη δημοτική αρχή, η οποία χορηγεί σχετικό πιστοποιητικό.

Απαγορεύσεις με... διαβαθμίσεις

Στο νησί Ούζεντομ της Βαλτικής Θάλασσας, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσυς προτιμούν διακοπές εντός Γερμανίας, οι αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 14 εκδρομείς από τη Βεστφαλία και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το νησί.

Δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις και τελικά οι αρμόδιες αρχές, σε ανακοίνωσή τους, επιβεβαίωσαν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν πράγματι να «αποκλειστούν» οι παραθεριστές που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου, εκτός αν προσκομίσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ του κορωνοϊού που έχει γίνει τις τελευταίες 48 ώρες. Μήπως αυτή θα ήταν μία λύση και για την οικογένεια Ντάουνιχτ που προγραμμάτιζε διακοπές στο Βρανδεμβούργο; «Μάλλον όχι, γιατί ήδη έχουν δώσει αλλού το δωμάτιό μας», λέει η Λίζα Ντάουνιχτ στο WDR. 

Το κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία, που διαθέτει μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες της Βαλτικής Θάλασσας, ακολουθεί διαφορετική τακτική: οι παραθεριστές που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν απαγορεύεται να έρθουν, θα πρέπει όμως να περάσουν από καραντίνα δύο εβδομάδων πριν κάνουν τα μπάνια τους. Μάλλον αποτρεπτικά λειτουργεί και αυτή η ρύθμιση, γιατί ουσιαστικά υποχρεώνει τους λουόμενους να διπλασιάσουν τον χρόνο παραμονής τους στα θέρετρα της Βαλτικής, με αντίστοιχο κόστος φυσικά.

Μετά από όλα αυτά και η Κάτω Σαξονία, ενδιάμεσος προορισμός μεταξύ Βεστφαλίας και βόρειας Γερμανίας, επιβάλλει κι εκείνη απαγορευτικό διανυκτέρευσης σε εκδρομείς από το Γκίτερσλο. Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ότι «από τη στιγμή που δεν είναι προσβάσιμες οι ακτές της Βαλτικής και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, αντιλαμβάνεστε πως ούτε κι εμείς θέλαμε αφίξεις από τη συγκεκριμένη περιοχή...» Περιοριστικούς όρους επιβάλλει και η Βαυαρία. ΄

Οσο για τη γειτονική Αυστρία, πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα: δεν περιορίζεται στην περιφέρεια του Γκίτερσλο, αλλά εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρο το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο πληθυσμός του οποίου υπερβαίνει εκείνον της Αυστρίας.

Επιστροφή χρημάτων ή (και) αποζημίωση;

Τόσο εύκολα μπορεί λοιπόν να χαθεί το όνειρο των διακοπών; «Απαγόρευση εισόδου σε εκδρομείς από περιοχή υψηλού κινδύνου μπορούν πράγματι να επιβάλλουν οι αρχές, αλλά μόνον οι αρχές» λέει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο δικηγόρος Κάι Ροντέγκρα.

Και εξηγεί: «Από μόνος του ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων δεν μπορεί να επιβάλει καμία απαγόρευση. Εάν το κάνει, θα υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση». Ωστόσο, αν έχει προηγηθεί επίσημη απαγόρευση των αρχών, ο ξενοδόχος δεν έχει άλλη υποχρέωση, παρά μόνο να επιστρέψει τα χρήματα που ενδεχομένως έχει ήδη πληρώσει ο πελάτης ως προκαταβολή. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόνο το 9% των Γερμανών θεωρεί πλέον ότι «οι διακοπές φέτος θα είναι όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές». Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί», ενώ το 35% λέει ότι δεν έχει «καμία όρεξη για διακοπές». Ο ένας στους πέντε έχει αποφασίσει να κάνει διακοπές στο σπίτι του. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 30% δηλώνει ότι δεν αποθαρρύνεται και θέλει να κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, WDR)