Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του, από τον Ιούλιο, στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του, από τον Ιούλιο, στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Και οι 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε έναν τρίτο χώρο, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους του, καλλιτέχνες και μη.
Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Καλαμάτας, Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου, του προέδρου του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», Παντελή Δρούγα και της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Λίντας Καπετανέα, «οδήγησαν στο πλέον θετικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.
«Όταν ξεκινούσαμε τον σχεδιασμό του φετινού προγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είχαμε φανταστεί τις μέρες που θα ζούσε τους επόμενους μήνες, και συνεχίζει να ζει, ολόκληρος ο πλανήτης.
Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι οι συνθήκες μάς ξεπερνούν και συνεχώς μεταβάλλονται, αποφασίσαμε εξ αρχής να περιμένουμε και να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Κατανοώντας, όμως, και τις ευρύτερες επιπτώσεις της νέας πραγματικότητας για τον κόσμο των παραστατικών τεχνών και ειδικά του χορού, αποφασίσαμε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάθε δυνατή λύση για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, διατηρώντας την αισιοδοξία, την υπομονή και την επιμονή μας, εξετάσαμε κάθε τρόπο για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ, αλλάζοντας, φυσικά, πάρα πολλά από τον αρχικό του σχεδιασμό», ανέφερε στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων, η κα Καπετανέα.
Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός. Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού.
Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και δημιουργοί με ιστορική πορεία στον σύγχρονο χορό θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέσης με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλο. Αλλιώς, το ανθρώπινο σώμα, αδιαχώριστο από το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση και θα νοσεί. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να παρουσιάσουν ελληνικές και ξένες παραγωγές, αντίστοιχα, και να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες.
Πιο συγκεκριμένα, 11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη -από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο- και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού για το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου. Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα, προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία.