Για «παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. Όπως σημείωσε, τρεις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «δείχνουν ότι το Μαξίμου λειτουργούσε σαν "μαγαζί" με παραμάγαζα, εμφανίζουν τον κ. Παππά αποφασισμένο να παρέμβει στην εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη κι επιβεβαιώνουν στοχοποίηση της κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις.
Για «παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν "μαγαζί" με παραμάγαζα, εμφανίζουν τον κ. Παππά αποφασισμένο να παρέμβει στην εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη κι επιβεβαιώνουν στοχοποίηση της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της προανακριτικής. «Οι συνομιλίες, ωστόσο, του τότε υπουργού Επικρατείας, του "νούμερο δύο" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παππά, με επιχειρηματία και οι ισχυρισμοί που εκτοξεύει εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Τα όσα ακούγεται να λέει είναι αδιανόητα στο πλαίσιο δημοκρατικού πολιτεύματος και σοκαριστικά σε κάθε πολιτισμένο δημόσιο βίο».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, πρώτον, πως «ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ξέρει, καταλαβαίνει, οσμίζεται, μαθαίνει, ότι κάποιοι "βγάζουν λεφτά… πολλά λεφτά". Και όταν κατηγορούσε "κάποιους" στον κ. Μιωνή, είναι προφανές πως δεν εννοούσε τον κ. Μιωνή, όπως ισχυρίζεται σήμερα. Δεν θα μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο στον άνθρωπο που είχε μπροστά του. Και δεν θα του απαντούσε ο κ. Μιωνής "το έχω ακούσει και εγώ αυτό". Εξίσου προφανές είναι ότι είχε υποχρέωση, όχι μόνο πολιτική, αλλά και νομική, να καταγγείλει αυτούς τους "κάποιους", πράγμα που ουδέποτε έπραξε».
Δεύτερον, πως «ο κ. Παππάς, μιλώντας για αυτούς τους "κάποιους", υποστήριζε ότι "η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού" και συνέχιζε να μιλά για το "μαγαζί μας". Δεν αναφέρεται - όπως ισχυρίζεται σήμερα - σε άλλα μαγαζιά, αλλά στο δικό τους. Και αυτό αποκαλύπτει την αντίληψή τους για τη διακυβέρνηση του τόπου. Θεωρούν το Μέγαρο Μαξίμου "μαγαζί" που κάνει δουλειές».
Τρίτον, πως «αναφερόμενος στην εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη, ο τότε κορυφαίος υπουργός κ. Παππάς ακούγεται να λέει: "Θα ζητήσω από τον Παπαγγελόπουλο να μου φέρει την ίδια την τύπισσα και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται. Θα της πω “κορίτσι μου, έχεις καταλάβει τι πας να κάνεις;”. Θεωρεί ο κ. Παππάς την κ. Τουλουπάκη άνθρωπο του χεριού τους και τη Δικαιοσύνη υποχείριο της κυβέρνησης. Αυτό και μόνο συνιστά απόδειξη παραδικαστικού κυκλώματος, παραπέμπει σε πρακτικές κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών και εγείρει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.
Τέταρτον, κατά τον υφυπουργό, «ακούγεται ο κ. Παππάς να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Παπασταύρου "να βγει να μιλήσει" εναντίον της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του κ. Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού. Ζητά από τον συνομιλητή του να διαπράξει αθλιότητα σε βάρος της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό είναι άλλη μια απόδειξη των μεθοδεύσεων που απεργάζονταν για τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων».
Πέμπτον, είπε ο κ. Πέτσας, «προκύπτει ξεκάθαρα από όλα αυτά ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γνώριζε τουλάχιστον από τότε - από τον Μάιο δηλαδή του 2016 - την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου».
Και έκτον, όπως συμπλήρωσε, «επιβεβαιώνεται η δήλωση που έκανε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ο κ. Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος συναντήθηκε το 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον τότε υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή για "εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις". Ο τότε υπουργός Επικρατείας, ο "νούμερο δύο" κι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης "συζητούσαν" με τον κ. Μιωνή, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, για "εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του"».
Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι «ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας τότε, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου - στο "μαγαζί", όπως λέει ο ίδιος - γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού - παρακρατικού κυκλώματος που έβγαζε λεφτά, όπως είπε ο ίδιος. Αποδεικνύεται, τελικά, ότι δεν ενδιαφέρονταν πώς να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά πώς να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, πώς να συγκροτήσουν παρακράτος, πώς να γίνουν καθεστώς και να ελέγξουν όλους τους "αρμούς της εξουσίας", όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας».
Για «όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά» επέμεινε ο Στέλιος Πέτσας, που διερωτήθηκε: «Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Δεν του είπε τίποτα ο κ. Παππάς; Δεν τον ενοχλούν ούτε τώρα όσα αποκαλύπτονται;».
Κατά την κυβέρνηση, «οφείλει ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους, να απαντήσει» κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα πρωτοφανές γεγονός και καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για αυτό».
Για το εάν πρέπει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της προανακριτικής και να συμπεριληφθεί σε αυτό ο κ. Παππάς, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι δεν θα κάνει σχόλιο για το τι θα πράξει η προανακριτική. Όπως είπε, το ζήτημα έχει πάει στον εισαγγελέα που το εξετάζει, «είναι πρώιμο να πούμε τι θα γίνει» και σε κάθε περίπτωση η προνανακριτική θα τοποθετηθεί κι όχι η κυβέρνηση.
Για τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα πρέπει η κ. Τουλουπάκη να μπει στη φυλακή, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μίλησε ως υπουργός, αλλά ως πολίτης που εξέφρασε την προσωπική του αγανάκτηση, που η υπόθεσή του δεν έχει διαλευκανθεί εδώ και χρόνια. «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών» σημείωσε.
Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι η ηχογράφηση του κ. Μιωνή είναι περίπτωση κατασκοπείας, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι ζήτημα που ερευνά η προανακριτική. «Δεν εμπλεκόμαστε. Το πολιτικό γεγονός είναι ένα. Αν θα βγει κ. Τσίπρας να διαγράψει τον κ. Παππά ή θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους» επέμεινε ο υφυπουργός.