Για μια διαδρομή η οποία «κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο», για «ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ερωτηθείς εάν γνώριζε ο Αλ. Τσίπρας, τα περί παράλληλης δομής εξουσίας. Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κ. Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία, η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα».
Για μια διαδρομή η οποία «κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο», για «ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς άν γνώριζε ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα περί παράλληλης δομής εξουσίας. Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κ. Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία, η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα».
Κληθείς, από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως βρίσκεται σε «καθεστώς μικρού σοκ. Αισθάνομαι ότι δεν βρίσκεται η κοινωνία σε αντίστοιχο σοκ, πράγμα το οποίο μου δημιουργεί μία παραδοξότητα, διότι τα φαινόμενα αυτά που προκύπτουν - πέρα από κάθε αμφιβολία - συνομολογούνται σχεδόν, είναι πρωτόφαντα στην πολιτική ιστορία. Έχουμε ένα φαινόμενο συγκροτημένης παράλληλης δομής εξουσίας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται, ουσιαστικά, για μία δομή που υφίσταται και της οποίας γίνεται επιλεκτική αξιοποίηση ανάλογα με την περίσταση. Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει…» είπε.
Ο κ. Γεραπετρίτης εστίασε σε τρία σημεία. «Το πρώτο είναι ότι εδώ μιλούμε στην πραγματικότητα για μία συγκροτημένη λειτουργικά δομή, η οποία φαίνεται να ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση, κυρίως στη Δικαιοσύνη. Ξεχνάμε πολλές φορές ή προεξοφλούμε πράγματα. Ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε υποστεί την ένταση του σοκ οφείλεται στο ότι είχαμε προεξοφλήσει πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι ένα τέτοιο ζητούμενο» ανέφερε, σχολιάζοντας πως αυτό είναι «κάτι που δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ορισμένα ζητήματα που «έχουν να κάνουν με τις βάσεις του πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγαλύτερη θεσμική εγρήγορση και να θυμόμαστε τις επισκέψεις υπουργών στον Άρειο Πάγο για να ενημερώνονται επί δικογραφιών, να θυμόμαστε ότι ανακοινώθηκαν στοιχεία δικογραφιών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ενόσω δεν είχαν διαβιβαστεί οι δικογραφίες, να θυμόμαστε τους ανώτατους δικαστές που τη μία μέρα δίκαζαν πολιτικές υποθέσεις και την άλλη βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλοι. Πρέπει να θυμόμαστε αυτά που συνέβησαν» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως ανέφερε, το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτού του «ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των πολιτικών. Για μένα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα τη χειρότερη μορφή ηθικής απαξίωσης της πολιτικής» επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι «όταν εκτίθεσαι στα δημόσια πράγματα, οφείλεις να έχεις μία πάρα πολύ μεγάλη ανοχή στο τι θα ακούσεις, ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση των πράξεων και των παραλείψεών σου, αλλά δεν είναι δυνατόν με κανένα ηθικό τρόπο να μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση η οικογένειά σου».
Το τρίτο και σημαντικό, συνέχισε, είναι το ύφος της εξουσίας. «Για μένα εξουσία σημαίνει κι ένα υπόδειγμα προς την κοινωνία με τα λόγια και τις πράξεις σου. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται μία εξουσία που έχει ένα αγοραίο ύφος κι αυτό φαίνεται πως διαπερνά τις δομές μας, και εκεί είναι ένα ακόμη ζητούμενο: Έχουμε, λίγο, εμπεδώσει ότι όσοι εμπλέκονται με την εξουσία θα πρέπει να είναι και λίγο χαμηλότερου… ύφους. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει» υποστήριξε.
Από νομικής απόψεως, εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, υπάρχουν δύο παράλληλες διαδρομές: «Η πρώτη είναι αυτή που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του παραδικαστικού, στο οποίο φέρεται ενεχόμενος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Η οποία, αυτή τη στιγμή, δεν έχει στο εύρος της τον κ. Παππά, ούτε άλλα αδικήματα πέραν αυτών των οποίων ήδη η Ολομέλεια της Βουλής σε δύο φάσεις έχει εντάξει στο κατηγορητήριο. Αυτή θα συνεχισθεί κανονικά, θα αξιοποιηθεί το υλικό που προέκυψε από τη διαδικασία, και το ηχητικό και το αποδελτιωμένο. Υπάρχει ειδική νομοθετική πρόβλεψη που επιτρέπει τη χρήση αυτού του υλικού» σημείωσε.
Παράλληλα, «δημιουργείται και μία άλλη διαδικασία, πλέον στον φυσικό δικαστή, την τακτική δικαιοσύνη. Αφορά το ζητούμενο της επεξεργασίας του υλικού που προέκυψε σε σχέση πιθανώς και με την προηγούμενη κατάθεση που είχε δώσει ο τέως υπουργός Επικρατείας. Επειδή είχαν υπάρξει πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις που αφορούσαν το περιεχόμενο το οποίο προέκυψε από το ηχητικό, θα πρέπει να γίνει μία σχετική αντιπαραβολή, θα πρέπει να διασφαλιστεί η γνησιότητα του υλικού. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι πράγματι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της κατάθεσης και της τελικής ηχητικής καταγραφής. Στη συνέχεια, είναι υποχρεωμένος ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εφόσον ανακύψουν ζητήματα που αφορούν τη βουλευτική ιδιότητα - ομιλούμε πλέον περί του βουλευτή Παππά, και όχι του μέλους της κυβέρνησης - να έλθει ο φάκελος της δικογραφίας στη Βουλή για την άρση της ασυλίας και τότε θα αξιολογηθεί το ζήτημα αυτό. Είναι μία άλλη διαδικασία, δεν κινείται σε δρόμο ταυτισμένο με την προανακριτική» συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως «η αλήθεια είναι ότι είναι μία διαδρομή, η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο. Είναι ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει. Αυτήν τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για γνώση του πρώην πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν ομιλούμε για ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε μία δεύτερη θέση στην κυβέρνηση. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται και χωροταξικά αν θέλετε, και από άποψη κυβερνητικής ιεραρχίας, δίπλα στον πρωθυπουργό. Και άρα κατά τεκμήριο υπάρχει μία κοινότητα γνώσης στα θέματα αυτά. Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει για μένα που είμαι δίπλα του, άρα βρισκόμαστε σε μία διαρκή αλληλεπίδραση. Αυτό είναι το λογικό να συμβαίνει σε μία κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας».
Στον αντίποδα, «εδώ (στην προηγούμενη κυβέρνηση) όλες οι σχέσεις που δημιουργούνται είναι σχέσεις πολιτικής παραδοξότητας, δηλαδή ομιλεί ο υπουργός Επικρατείας για τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι αναγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχει μία δομή… Φαντασθείτε την αναλογία στην υφιστάμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για σκηνή από ταινία» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης για να καταλήξει: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος προεξοφλεί ότι η πολιτική εξουσία έχει ένα στοιχείο εγγενούς διαφθοράς, αλλά δεν είναι έτσι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχει ένα πολιτικό επίπεδο, το οποίο είναι διαφορετικό και μία ηθική βάση, την οποία δεν πρέπει ποτέ να αναιρούμε. Δεν λέω ότι συνέβησαν όλα αυτά, δεν λέω ότι υπάρχει ευθύνη, δεν ξέρω ποιος γνώριζε ή ποιος δεν γνώριζε. Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να δεχόμαστε ότι μία κρίσιμη μάζα πολιτικής ηθικής θα πρέπει να υπάρχει. Δεν πρέπει να την εγκαταλείπουμε ποτέ και οι πολίτες θα πρέπει να την απαιτούν. Να θυμίσω για την παραδοξότητα του πράγματος ότι μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…».
Πηγή: ΑΜΠΕ