Πολιτική
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 12:40

Ν. Πειραιά: Χωρίς άδεια το ακτινολογικό του Κρατικού Νικαίας

Χωρίς άδεια λειτουργεί από το 2006 το ακτινολογικό εργαστήριο του Κρατικού Νικαίας, καθώς όπως καταγγέλλει η Νομαρχία Πειραιά, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες οδηγίες - υποδείξεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την ασφαλή λειτουργία του, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει συμμορφωθεί, αφήνοντας σε εκκρεμότητα το θέμα της αδειοδότησης.

Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ζητήσε τη διακοπή της λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, από τον Νοέμβριο του 2006 η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει καταθέσει εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου παρατηρήσεις για την τήρηση των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας στο εν λόγω εργαστήριο.

Ακολούθησαν ακόμα δύο έγγραφα της Επιτροπής με πιο πρόσφατο αυτό της 14ης Σεπτεμβρίου 2007, στο οποίο τονίζεται με σαφήνεια ότι «η λειτουργία εργαστηρίων χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας εργαστηρίου ιοντιζών ακτινοβολιών αποτελεί παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσον πληρούνται οι κανονισμοί ασφαλούς λειτουργίας και ακτινοπροστασίας».

Ο νομάρχης Πειραιά ζητήσε τη διακοπή της λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου προκειμένου να διασφαλιστεί και να προστατευθεί η υγεία ασθενών και εργαζομένων, στέλνοντας σχετική επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά την παραπάνω ενέργεια, ο διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος με έγγραφο του προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε επανέλεγχο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

«Είναι απορίας άξιο το ότι ως Διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Περιφέρειάς μας, το οποίο μόνο κατά την διάρκεια των εφημεριών το επισκέπτονται πάνω από 1500 ασθενείς ημερησίως, δεν έχετε μεριμνήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για τη σχετική αδειοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο εκτός των κινδύνων που εγκυμονούνται, ουσιαστικά απαξιώνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας πριμοδοτώντας έτσι τα ιδιωτικά εργαστήρια», επισημαίνει προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου ο νομάρχης Πειραιά. Και σε δηλώσεις του τονίζει: «Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2007, σε μια χώρα της Ευρώπης, τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος του υπουργείου Υγείας, τι κάνουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων, οι αρμόδιες Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρέπει να αναγκαζόμαστε να βγάζουμε στο φως της δημοσιότητας τα προβλήματα, για να γίνονται τα αυτονόητα;»