Πολιτική
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 15:24

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα λειτουργεί ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα

«Δεν πιστεύω ούτε σε λευκές επιταγές, ούτε σε πριγκηπικές και αρχηγικές πρακτικές. Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο, στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συλλογική λειτουργία ... Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους θέλουν γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία, ένα συρρικνωμένο κόμμα, μικρό, ηττοπαθές, παραιτημένο και φοβικό ΠΑΣΟΚ».

Τα παραπάνω τόνισε με αιχμηρό ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη παρουσίαση της διακήρυξής του http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/01/1419329.htm , δίνοντας στη δημοσιότητα κείμενο είκοσι θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτείται και θα λειτουργεί ως θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. «Αρνούμαστε -υπογραμμίζεται- τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά,τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Θα αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς».

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, θεμέλιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Πρώτιστο καθήκον είναι η διαφύλαξη της ενότητας, η οποία είναι μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επιθυμία του υποψηφίου για την προεδρία του Κινήματος, είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που συγκροτεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, λειτουργώντας ως αξιόπιστο αντίβαρο και ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ αυτό -προστίθεται- θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη μεγάλη κεντροαριστερά, θα έχει σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες και θα ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο, ενώ θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Όπως αναφέρεται, τη δύναμή του θα την αντλεί από το λαό.

Στο κείμενο γίνεται επίσης, αναφορά στο έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη -έργο για το οποίο, όπως επισημαίνεται, το Κίνημα είναι υπερήφανο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ειλικρινή αυτοκριτική στάση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του θητείας.

Για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στο κείμενο των 20 Θέσεων αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα νέο κοινωνικό κράτος, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, θα προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλών αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κάνει άνοιγμα προς την Αριστερά, μιλώντας για διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ενός διαλόγου που όπως αναφέρεται, θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. Το ΠΑΣΟΚ -τονίζεται- θα συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά.

Το επιθυμητό ΠΑΣΟΚ, καταλήγει ο κ.Βενιζέλος, είναι ένα κόμμα ικανό να αλλάξει το εαυτό του για να αλλάξει την κοινωνία ... πρέπει να είναι αξιόπιστο και νικηφόρο, ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική πολιτική.