Κόσμος
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 23:35

Η Ε.Ε. θα απαγορεύσει την είσοδο στους Αμερικανούς υπηκόους

Δημοσίευμα   -  «βόμβα» των New York Times  αναφέρει ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να ταξιδεύουν στη χώρα τους, εξαιτίας της εκατόμβης θυμάτων και περισσότερων από εννέα εκατομμύρια κρουσμάτων, που έχουν σημειωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την ίδια ώρα η τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου της Βεστφαλίας - Ρηνανίας στη Γερμανία, επέβαλε lockdown σε περίπου 650.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του Γκίτερσλο, αλλά και στη γειτονική περιοχή Βάρεντορφ, εξαιτίας του φόβου για εξάπλωση του κορωνοϊού από τους πάνω από 1.550 εργαζομένους του σφαγείου Τένιες (επί συνόλου 6.500), οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Δεν έχουν τέλος οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊου στους πολίτες των Η.Π.Α. απόρροια της καταστροφικής πολιτικής του Αμερικανου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τους δύο πρώτους μήνες της εμφάνισης του θανατηφόρου ιού, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο όταν έκανε λόγο για τον «κινεζικό ιό», που δεν μπορεί να απειλήσει την Αμερική.

Πλέον οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερα απο 2.3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 120,333 θανάτους κατατάσσοντας τις στη πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πανδημία.

Την ίδια ώρα , η επιλογών πολλών Ρεμπουπλικανών κυρίως Κυβερνητών να προχωρήσουν σε άρση του lockdown είχε ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών αυξήθηκαν από 21.000 κατά μ.ο. κρούσματα σε 26.000

Η ραγδαία αύξηση των νέων ασθενών σε τουλάχιστον 12 Πολιτείες είχε ως συνέπεια σε πολλά νοσοκομεία να παρατηρείται έλλειψη κρεβατιών και αναπνευστήρων.

Την ίδια ώρα το φάσμα της διάστασης απόψεων μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του επικεφαλής της ομάδας των επιδημιολόγων Αντονι Φαούτσι όλο και βαθαίνει... 

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Τάσλα υποστήριζε ότι θα μειώσει τον αριθμό των τεστ εντοπισμού νέων κρουσμάτων, την Τρίτη ο Άντονι Φαούτσι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρεσου για το πως οι Η.Π.Α. διαχειρίστηκαν την κριση του Covid-19 , υποστήριξε ότι τα τεστ ανίχνευσης στον πληθυσμό θα αυξηθούν.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υποστηρίζει ότι τα κράτη  - μέκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την επιβολή καθολικής απαγόρευσης σε Αμερικανούς υπηκόους να ταξιδέψουν στη χώρα τους, ενώ και οι ίδιες βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ένα νέο γύρο κρουσμάτων που υποχρεώνει πολλές κυβερνήσεις ή τοπικούς κρατικούς φορείς να προχωρούν σε νέα lockdown.

Τοπική καραντίνα σε 650.000 Γερμανούς κατοίκους.

Tοπικό lockdown επέβαλαν οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην ευρύτερη περιοχή του Γκίτερσλο, αλλά και στη γειτονική περιοχή Βάρεντορφ, στις οποίες ζουν συνολικά 650.000 άνθρωποι.

Αφορμή για την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων στις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ είναι οι φόβοι για εξάπλωση του κορωνοϊού από τους πάνω από 1.550 εργαζομένους του σφαγείου Τένιες (επί συνόλου 6.500), οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου επιβάλλονται λίγο πολύ τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και μέχρι πρόσφατα: κλείνουν και πάλι σινεμά, εστιατόρια και μπυραρίες και απαγορεύονται οι συναθροίσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τοπικού πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ ξεκίνησαν άμεσα μαζικά τεστ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός έχει πλήξει και τον τοπικό πληθυσμό. Τις τελευταίες ώρες σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές στο Γκίτερσλο από τους κατοίκους, οι οποίες περίμεναν περί τις δύο ώρες στον καυτό ήλιο για να κάνουν το τεστ του κορωνοϊού. Ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι κάτοικοι έσπευσαν στα σημεία που τους υποδείχθηκαν από τις αρχές, είναι ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι θερινές διακοπές στο κρατίδιο και πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν για τις διακοπές τους είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Ήδη πάντως ορισμένα γερμανικά κρατίδια, κλασικοί τουριστικοί προορισμοί για Γερμανούς, όπως πχ. η Βαυαρία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται εφεξής τουρίστες από περιοχές της χώρας με μαζικά κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι πλέον η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Προφανώς για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Άρμιν Λάσερ προειδοποίησε για «στοχοποίηση» των τουριστών από τις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ.

«Σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού;

Γερμανοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν πάντως για «σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και ο επιφανής Κρίστιαν Ντόρστεν, από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο οποίος τονίζει ότι στη παρούσα φάση είναι καθοριστικό να αποτραπεί μια εξάπλωση του ιού και σε άλλα σημεία της Γερμανίας. Αρκετοί επιδημιολόγοι επιρρίπτουν στον τοπικό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ολιγωρία στην επιβολή έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, δηλώνοντας ότι και στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία η άμεση αντίδραση των αρχών αποδείχθηκε καθοριστική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Γερμανία έφθασε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λόγω των διαφόρων νέων εστιών στη χώρα στο 2,76. Όπως όμως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ o εν λόγω «ευαίσθητος» δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη Γερμανία μόνο το τελευταίο τετραήμερο και ότι η αύξηση οφείλεται στα κρούσματα στα σφαγεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στις διάφορες συναθροίσεις. Ο άλλος δείκτης, ο «σταθερός», που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων για το περασμένο δεκαήμερο βρίσκεται στο 1,83. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 1.000 τη μέρα, ενώ τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν καθημερινά μερικές χιλιάδες.

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Την Τρίτη η Τουρκία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό με τους 27 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά.

Ελπίδες από την ανακοίνωση γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας για το εμβόλιο,

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ότι ευελπιστεί να θέσει προς διάθεση το εμβόλιο κατά της πανδημίας, κλινικές δοκιμές του οποίου κάνει ήδη σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τουλάχιστον 10 νέα εμβόλια σε ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου βρίσκονται στη δεύτερη από τις συνολικά τρεις απαιτούμενες φάσεις αυστηρών ελέγχων πριν από την τελική διάθεση τους ως απολύτως ασφαλή σε ευρεία κατανάλωση, με σκοπό την αντιμετώπιση του φονικού ιού που έχει  μολύνει περισσότερους από 9,1 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίσει τις ζωές σε πάνω απο 472.000 άτομα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από www.guardian.co.uk και nytimes.com