Υγεία
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 22:53

Covid-19 & Κάπνισμα: Πώς αντιμετώπισε η Ελλάδα 2 προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας

Τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων σε δύο σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας Covid-19 και του καπνίσματος, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων σε δύο σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας Covid-19 και του καπνίσματος, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ. H National Hellenic Society, μια πρωτοβουλία των Ελλήνων της διασποράς με σημαντική παρουσία σε θέματα προώθησης και διαφύλαξης των ελληνικών παραδόσεων και δραστηριοτήτων, συμπεριέλαβε τη διπλή επιτυχία της Ελλάδας στον κύκλο διαδικτυακών συνδιαλέξεων με τίτλο “NHS Talks”, σε μία συζήτηση με τίτλο «CONTROLLING COVID-19 & TOBACCO CHALLENGES IN GREECE».

 Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης προσκλήθηκαν να αναλύσουν τους παράγοντες της επιτυχίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και των μέτρων προφύλαξης διασποράς της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, αλλά και τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ καπνίσματος και κινδύνου εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου από τον νέο κορωνοϊό. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Geoffrey Pyatt, τίμησε με την παρουσία του και τις θέσεις που ανέπτυξε, την αξιοσημείωτη στάση των Ελληνικών αρχών καθώς και τη σημασία των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων.

 Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, παρουσίασε το κάπνισμα ως ένα νόσημα με μεγαλύτερες διαστάσεις πανδημίας από αυτές της πρόσφατης COVID-19, στηριζόμενος στα συντριπτικά αριθμητικά  δεδομένα που αφορούν στην επίπτωση του καπνίσματος και στην εξ’ αυτού θνησιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ανέφερε, παρόλο που για την αντιμετώπιση του καπνίσματος υπάρχει διαθέσιμη  μεθοδολογία πρόληψης και φαρμακευτική θεραπεία διακοπής, εν τούτοις   το κάπνισμα ευθύνεται για 8 εκατ. θανάτους ετησίως, ενώ  συγκριτικά, η νόσος Covid-19 για την οποία δεν διαθέτουμε ακόμα εμβόλιο για πρόληψη ούτε ειδική θεραπευτική αγωγή,   οδήγησε σε 450.000 θανάτους τους τελευταίους 7 μήνες .

Ο κ. Μπεχράκης ενημέρωσε τους Έλληνες της διασποράς για τη μεγάλη επιτυχία της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την απέδωσε στην δεκαετή προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας αλλά και πρόληψης, κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό, με την ευγενική χορηγία του Behrakis Foundation της Βοστώνης (ΗΠΑ) υπό το όραμα του Ελληνο-Αμερικανού φιλάνθρωπου George D. Behrakis.

Για την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου, συνεχάρη για την επιμονή του και τη σωστή καθοδήγηση τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να τονίσει την καθοριστική και απαραίτητη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, στην αντιμετώπιση και των δύο προκλήσεων της χώρας μας, σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στη στρατηγική του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδωσε τη διπλή επιτυχία στη συνεργασία με καταξιωμένους και έμπειρους επιστήμονες. Τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον πληθυσμό και στις δύο περιπτώσεις, δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του έτσι ώστε οι Έλληνες να γίνουν σύμμαχοι στη συλλογική προσπάθεια. Επιβεβαίωσε το αμερικανικό κοινό, ότι το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς εργάζονται εντατικά προκειμένου να ανοίξει σταδιακά η οικονομία και ο τουρισμός, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του κοινού. Οι υγειονομικές αρχές έχουν εστιάσει στις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας διεξάγοντας τα απαραίτητα τεστ και είναι πλέον έτοιμες για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, με μεταφορά του σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

 Ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Geoffrey Pyatt, τόνισε τη σημασία της θετικής και άμεσης ανταπόκρισης της Ελλάδας σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, μιας χώρας που όπως ανέφερε βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις την τελευταία δεκαετία, και το τελευταίο διάστημα καλείται να ανταπεξέλθει σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και εθνικής ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας με αποτελέσματα που διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και υπογράμμισε ότι ήταν θέμα «εθνικής υπερηφάνειας» για τους Έλληνες. Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Pyatt δήλωσε ότι οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και σε θεσμικό επίπεδο και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, με αφορμή τις αυξημένες απαιτήσεις ενημέρωσης και διαδικασιών, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της ψηφιοποίησης των κρατικών μηχανισμών.