Πολιτική
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 10:22

Πολιτική θύελλα με άγνωστες προεκτάσεις

Στη δίνη καταγγελιών για παρακρατικές μεθόδους και μηχανισμούς που δρούσαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τελούν ακόμα εν ισχύ, εισήλθε η πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς να είναι ορατή η επόμενη ημέρα.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στη δίνη καταγγελιών για παρακρατικές μεθόδους και μηχανισμούς που δρούσαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τελούν ακόμα εν ισχύ, εισήλθε η πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς να είναι ορατή η επόμενη ημέρα.

Μέσα σε 72 ώρες, το πολιτικό σκηνικό μετετράπη πεδίο μάχης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά που έρχονται στην οικονομία και την Ν.Δ. να προαναγγέλλει εξονυχιστικές έρευνες και αποκαλύψεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που θα κάνουν γνωστό στην ελληνική κοινή γνώμη «το παρακράτος που λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου».

Στην κυβέρνηση επιχειρούν ευθεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στο επίκεντρο το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείουν συνέχεια τόσο στη Βουλή όσο και στη Δικαιοσύνη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αμυνθούν, δεν δίνουν απαντήσεις επί της ουσίας, αλλά κάνουν λόγο για «γελοίο αντιπερισπασμό» προσπαθώντας να βάλουν στο επίκεντρο της υπόθεσης αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με υπόθεση χρηματισμού του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την οποία εξετάζει η προανακριτική επιτροπή.

Το βέβαιο είναι ότι οι καταγγελίες που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή στη Βουλή και ειδικότερα  η ηχογραφημένη συνομιλία του, τον Μάιο του 2016, με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αποτελούν την έναρξη μίας σειράς αποκαλύψεων εκατέρωθεν, με άγνωστη συνέχεια.

Η κοινή γνώμη άκουσε τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και Νο 2 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να λέει ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που είναι κατηγορούμενος στην προανακριτική, είχε δική του προσωπική ατζέντα, ενώ φέρεται να δηλώνει ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά». Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι σε συνδυασμό με μία άλλη φράση του κ. Παππά περί «outsourcing», η φράση αυτή αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του υποστηρίζει ότι η φράση που ακούγεται αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παππάς εμφανίζεται ακόμα να ζητά από τον κ. Μιωνή στη συνάντηση που είχαν μαζί στην Κύπρο το 2016, να πείσει τον κ. Σταύρο Παπασταύρου «να πει κάτι για την Μαρέβα», στοιχείο που σε συνδυασμό με την άλλη υπόθεση που «έσκασε» προχθές από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», με το υπόμνημα της ΕΥΠ που αποκάλυπτε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για εντολές που έδινε η σύζυγος του κ. Καμμένου σε ανώτατο αξιωματικό για να παρακολουθεί δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε κόντρα με τον κ. Καμμένο, έχει οδηγήσει τη Ν.Δ. να μιλά για την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους. 

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα.

Καταρχάς ανακύπτει το ερώτημα ποια θα είναι η συνέχεια των αποκαλύψεων.

Κατά δεύτερον, η Ν.Δ. ήδη ζητά να σταλούν στον εισαγγελέα τόσο το ηχητικό απόσπασμα από την συνομιλία Παππά – Μιωνή, όσο και τα πρακτικά από την κατάθεση που είχε δώσει στην προανακριτική επιτροπή ο Ν. Παππάς, ο οποίος είχε αρνηθεί ότι είχε συναντήσει και είχε μιλήσει με τον κ. Μιωνή.

Τη συνέχεια της διερεύνησης ζητά και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για γελοίους αντιπερισπασμούς της κυβέρνησης, παραποίηση στοιχείων, παράνομων ηχογραφήσεων αλλά και προσπάθεια της Ν.Δ. να μην πάρει διαστάσεις έγγραφο του 2016 που έχει στα χέρια της η προανακριτική και αφορά υπόθεση χρηματισμού του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η Ν.Δ. επικεντρώνει σε τρία σημεία του ηχητικού, που – όπως υποστηρίζει – αποδεικνύουν την ύπαρξη παρακρατικού μηχανισμού με στόχο το παράνομο χρήμα και την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ό,τι ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου, ότι επιβεβαιώνεται η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου  ό,τι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παππά και τον κ. Μιωνή και ό,τι επιχειρήθηκε η σπίλωση της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί ηχογράφησης που δεν έχει τη συγκατάθεση ούτε του κ. Παππά, ούτε του κ. Μιωνή, άρα είναι παράνομη και δεν έχει καμία νομική ισχύ, πηγές της Ν.Δ. απαντούν ότι με νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, άλλαξε το καθεστώς και το ηχητικό της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, είναι νόμιμο και αξιοποιήσιμο τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή.

Μαινόμενος ο Νίκος Παππάς

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για γελοίο αντιπερισπασμό της Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις για την Ελ. Ράικου και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην προανακριτική. Ο κ. Παππάς έκανε επίσης λόγο για «επιλεκτική απομαγνητοφώνηση μιας παράνομης καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας», ενώ δήλωσε ότι οι αναφορές του σε προσωπική ατζέντα και κάποιους που κάνουν δουλειές και βγάζουν λεφτά δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά τους κ. Σαμαρά, Μιωνή και Παπασταύρου.

Ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα από το 2012, κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί στην προανακριτική για να δώσει εξηγήσεις, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτε για τη συνάντηση του με τον επιχειρηματία Σαμπί Μιωνή.

Πηγές της Κουμουνδούρου, απαντώντας αργά χθες βράδυ στη Ν.Δ. υποστήριζαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της Ν.Δ. να βγάζουν διαρροές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμαρά, μέσω του κ. Παπασταύρου», κάλυπταν πλήρως τον κ. Παπαγγελόπουλο για τον οποίον έλεγαν ότι «δεν βρέθηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει κατηγορητήριο εις βάρος του» και σημείωναν ότι «η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να οδηγείται στον βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών, ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος».

Για «παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ και για ανάγκη άμεσης διερεύνησης των αποκαλύψεων από τη Δικαιοσύνη», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μόνιμο χορηγό της Δεξιάς» και υποστηρίζοντας ότι «το ΚΙΝΑΛ αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα και προοδευτικό αντίβαρα απέναντι στις δεξιές πολιτικές».

«Ο λαός, που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα μιας ακόμα κρίσης και που παρακολουθεί αηδιασμένος την "παρέλαση" σκανδάλων, πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα άπλυτα όλων των κυβερνήσεων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη φόρα» ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που υπογράμμιζε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους "πολιτικού αντιπερισπασμού", όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα, συγκαλύπτοντας τελικά τις πραγματικές ευθύνες τους και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής».