Σχέδιο απόφασης το οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις του 2019 στη Σαουδική Αραβία, η ευθύνη για τις οποίες είχε αποδοθεί στο Ιράν, διένειμαν οι ΗΠΑ στους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προτείνει να παραταθεί το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφεραν διπλωμάτες.
Σχέδιο απόφασης το οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις του 2019 στη Σαουδική Αραβία, η ευθύνη για τις οποίες είχε αποδοθεί στο Ιράν, διένειμαν οι ΗΠΑ στους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προτείνει να παραταθεί το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφεραν διπλωμάτες.
Εξασφαλίζοντας την Παρασκευή την υποστήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ΗΠΑ αναμένεται να αξιοποιήσουν την εξαμηνιαία συνεδρίαση του ΣΑ για το Ιράν, που προβλέπεται να γίνει την 30ή Ιουνίου, για να προωθήσουν το σχέδιο αυτό, παρά την εναντίωση της Ρωσίας και της Κίνας.
Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Το Ιράν υφίσταται, τυπικά μέχρι τον Οκτώβριο, εμπάργκο όπλων δυνάμει της Απόφασης 2231 του ΣΑ, με την οποία είχε υιοθετηθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.
Από την αρχή της χρονιάς, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ταχθούν υπέρ της παράτασης του εμπάργκο όπλων, στέλνοντας σε κάποια από αυτά το σχέδιο απόφασης που έχει καταρτίσει.
Την Παρασκευή, με κοινή ανακοίνωσή τους, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, που είχαν υπογράψει τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, όπως και η Μόσχα και το Πεκίνο, τάχθηκαν εναντίον της άρσης του εμπάργκο.
«Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο προσεχής άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών ως προς τα συμβατικά όπλα, που επιβλήθηκε με την απόφαση 2231, θα μπορούσε να έχει μείζονες επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφεραν.
Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη απορρίψει εκ των προτέρων την παράταση του εμπάργκο όπλων και εξάλλου κατήγγειλαν πρόσφατα εκ νέου την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με την Τεχεράνη, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2019 που διαπράχθηκαν από το Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας».
Συνεχίζει αναφέροντας πως το ΣΑ θα αποφασίσει από τον Οκτώβριο και πέρα «να απαγορεύσει σε όλα τα κράτη μέλη την παράδοση, την πώληση ή τη μεταφορά, άμεση ή έμμεση (...) όπλων και βοηθητικού εξοπλισμού» με μόνη εξαίρεση δοσοληψίες που εγκρίνονται εκ των προτέρων και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν.
Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν στην αμερικανική πρωτοβουλία για το εμπάργκο όπλων, που θεωρούν a priori καταδικασμένη σε αποτυχία, το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, που άρχισαν να αίρονται μετά την υπογραφή του ΚΟΣΔ το 2015.
Την Παρασκευή, Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο απηύθυναν ως προς αυτό στις ΗΠΑ μια προειδοποίηση απορρίπτοντας «κάθε μονομερή απόπειρα» για την επανεπιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν.
Αφότου οι ΗΠΑ κατήγγειλαν και αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία, το 2018, και αφότου το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα επαναλαμβάνοντας τις δραστηριότητές του ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου, η παραμονή της ιστορικής συμφωνίας του 2015 σε ισχύ μοιάζει ολοένα πιο αβέβαιη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP