Πολιτική
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 14:23

ΚΚΕ: Κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο για το Ασφαλιστικό

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο που στήνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα, προσθέτοντας πως θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί μια μαζική λαϊκή αντίσταση στα νέα προαποφασισμένα, αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως τα χαρακτηρίζει.

«Οι "κοινωνικοί διάλογοι" και η ταξική συναίνεση αποδείχθηκαν οδυνηρές παγίδες για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες. Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστες και εχθρικές ακόμα και με τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στο διάλογο και να διεκδικήσουν «μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, από το 1992 και μετά».

To πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Απασχόλησης προς το ΚΚΕ είναι το ακόλουθο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 2/10/2007

Κυρία

Αλεξάνδρα Παπαρήγα

Γενική Γραμματέα

Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεσθε την άποψη ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές.

Σε δημόσιες δηλώσεις σας, άλλωστε και σε ομιλίες σας, έχετε αναφερθεί κατ’ επανάληψιν στα θέματα αυτά.

Πιστεύω επίσης ότι η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός ειλικρινούς, ευρύτατου και συστηματικού διαλόγου, τόσο με τις Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου, όσο και με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Θέματα όπως η χρηματοδότηση του συστήματος, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, η θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου και βεβαίως λήψης μέτρων.

Επιθυμώ, προσθέτως, να επαναλάβω την διαβεβαίωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις.

Είναι αυτονόητο και σπεύδω να σας διαβεβαιώσω, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού θα συζητηθεί και κάθε άλλο σχετικό θέμα, που θα προτείνατε και θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Η Κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο αυτό με ειλικρίνεια και ευθύνη. Προσέρχεται με τις καλύτερες των προθέσεων.

Προτείνουμε μάλιστα ο διάλογος να διεξαχθεί στα πλαίσια λειτουργίας των αρμοδίων Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, σε κοινές ή μη συνεδριάσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται προς το σκοπό αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ