Κόσμος
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 15:58

Επιβεβαιώνει το Ισραήλ την πραγματοποίηση αεροπορικής επιδρομής στη Συρία

Επιβεβαιώνει το Ισραήλ, σχεδόν μετά από ένα μήνα σιωπής, ότι η πολεμική αεροπορία του πραγματοποίησε στις 6 Σεπτεμβρίου επιδρομή στο συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι σήμερα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως είχε πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή, παρόλου που το συμβάν είχε επιβεβαιωθεί δημόσια από Σύρους και δυτικούς αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα βαθιά μέσα στη συριακή επικράτεια, χωρίς όμως να διευκρινίσουν το στόχο και τις δυνάμεις που πήραν μέρος.

Η Δαμασκός έχει δηλώσει πως το Ισραήλ βομβάρδισε μια άδεια περιοχή αφού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν τα αεροσκάφη.

Μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέδεσαν την επιδρομή με ισραηλινές υπόνοιες για μια μυστική πυρηνική συνεργασία ανάμεσα στη Δαμασκό και τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, Δαμασκός και Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί τέτοιου είδους συνεργασία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στόχος της επιδρομής μπορεί να ήταν ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τη λιβανική Χεζμπολάχ, ενώ άλλη πηγή ανέφερε πως στόχος της επιδρομής ήταν να δοκιμαστεί η νέα συριακή αντιαεροπορική άμυνα.