Απόψεις
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 07:00

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Πολιτική συζήτηση για τη μορφή του ταμείου ανάκαμψης αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 αναμένεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι ο περιορισμός των διαφωνιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τελικές αποφάσεις μέσα στον Ιούλιο, γράφει ο Νίκος Μπέλλος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Πολιτική συζήτηση για τη μορφή του ταμείου ανάκαμψης αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 αναμένεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι ο περιορισμός των διαφωνιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τελικές αποφάσεις μέσα στον Ιούλιο.

Όπως επισήμανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος με πρόσβαση στις συζητήσεις που γίνονται, το κλίμα πριν από την πρώτη σημαντική συζήτηση για το ταμείο ανάκαμψης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο χαρακτηρίζεται από ένα θετικό momentum σχετικά με την αναγκαιότητα ανάληψης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι χώρες που ήταν αρνητικές στην ιδέα του ταμείου ανάκαμψης (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία), τώρα συμφωνούν στην ανάγκη μιας κοινής απάντησης της Ε.Ε. στην πανδημία ανάλογης με το μέγεθος της πρόκλησης. Επίσης δεν αντιτίθενται πλέον στο ότι η Κομισιόν θα δανειστεί στις αγορές στο όνομα της Ε.Ε., δηλαδή μια έμμεση έκδοση κοινού ομολόγου, κάτι που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν αμοιβαιοποίηση χρέους και απέρριπταν. Συμφωνούν ακόμη ότι πρέπει να στηριχθούν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, ενώ είναι έτοιμες να συζητήσουν η στήριξη να περιλαμβάνει όχι μόνο δάνεια, όπως ζητούσαν μέχρι τώρα, αλλά και επιχορηγήσεις.

Με άλλα λόγια, οι παραπάνω χώρες έχουν μετριάσει τις διαφωνίες αρχής που διατύπωναν στην κοινή έκδοση χρέους και έχουν μπει περισσότερο σε συζητήσεις λογιστικού χαρακτήρα, δηλαδή επιχειρούν να περιορίσουν όσο μπορούν την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΠΔΠ και στο ταμείο ανάκαμψης.

Τα θέματα που θα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά και θα επιδιωχθεί η επίτευξη προόδου είναι το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης, η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και η διακυβέρνηση του ταμείου.

Προς το παρόν τέσσερις χώρες του Βορρά υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο ποσό των επιχορηγήσεων είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί και να αντικατασταθεί από δάνεια.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνολική συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης πριν από το τέλος Ιουλίου. Κι αυτό, ώστε, όπως είπε, τα κοινοτικά όργανα να έχουν τον χρόνο να επικυρώσουν τη συμφωνία μαζί και με το ΠΔΠ μέχρι το τέλος του έτους. Η Ευρώπη καλείται για ακόμη μια φορά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι αυτή τη φορά ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός της.