Πολιτική
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 09:57

Γ. Βαληνάκης: Ασύμβατα με τις αρχές των Η.Ε. τα αλυτρωτικά υπονοούμενα

«Προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις με αλυτρωτικά υπονοούμενα είναι ασύμβατες με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Δηλητηριάζουν το απαραίτητο κλίμα κατανόησης μεταξύ των λαών και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, στην 62η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, πρώην υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Σερτζάν Κερίμ και στους αντιπροσώπους των μελών του Σώματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να γίνονται σεβαστές στην πράξη από όλους».

Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε υπάρχοντα προβλήματα με γειτονικές χώρες είναι μία θεμελιώδης προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Βαληνάκης είπε τα εξής: «Λυπούμαι βαθύτατα διότι πρέπει να σημειώσω ότι περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένα διαιρεμένο νησί. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει υπό τη κατοχή της μέρος ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ με περισσότερους από 40.000 στρατιώτες, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Σταθερός στόχος μας παραμένει η απόσυρση όλων των στρατευμάτων κατοχής και η επανένωση της νήσου, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και οι αρχές και αξίες της ΕΕ, παρέχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για μία συνολική επίλυση, που θα συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες.

»Η Ελλάδα έχει πάντοτε και συστηματικά καλωσορίσει όλες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006, η οποία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε μία λύση, πόσο μάλλον γιατί αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη θέληση και ευελιξία προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ