Την απόλυτη αντίθεσή της στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, για αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), εκτιμώντας ότι είναι εκτός των Συνταγματικών ορίων.
Την απόλυτη αντίθεσή της στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, στη διαδικτυακή συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών, για αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), εκτιμώντας ότι είναι εκτός των Συνταγματικών ορίων.
Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε «πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν: α) τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, β) τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και γ) την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού» εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της με τις ανωτέρω υπό σκέψη νομοθετικές οποίες παρεμβάσεις και τούτο διότι, δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος, στις οποίες ρητά προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως δικαστικών λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία».
Παράλληλα, η Ένωση σημειώνει «σχετικά με την αξιολόγηση των υπό διορισμό δικαστικών λειτουργών φρονούμε πως υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο δοκιμαστικής υπηρεσίας και αξιολόγησης αυτών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις της».
Τέλος, η ΕΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του δικαστικού λειτουργού».
Απάντηση Πικραμμένου
Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, σημειώνει πως «περισσότερα από 40 έτη ως δικαστικός λειτουργός και εν συνεχεία ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολούθως δε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και σήμερα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαχειρίσθηκα πάντοτε τα ανακύπτοντα θέματα με θεσμικό τρόπο και απόλυτη προσήλωση στη δικαστική ανεξαρτησία.
Όλοι στον χώρο της Δικαιοσύνης γνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με τους ν.3900/2010 και 4055/2012 έγιναν μετά από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των ολομελειών των δικαστηρίων και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό θα πράξω και τώρα. Το τόνισα και στην συζήτηση στο φόρουμ των Δελφών, όπου εξέφρασα κάποιες σκέψεις μου για ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
Τα σημεία αυτά δεν πρόσεξαν ή δεν θέλησαν να προσέξουν όσοι έσπευσαν και σπεύδουν να βγάλουν ανακοινώσεις και να κάνουν σχόλια» αναφέρει ο κ. Πικραμμένος.