Πολιτική
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 14:32

Απαισιοδοξία Αλ. Παπαρήγα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και με ΠΓΔΜ

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον προβληματισμό της για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η κατάσταση στα Βαλκάνια απασχόληση τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων είναι οι ΗΠΑ. Η γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε επίσης πως οι εξελίξεις αυτές συνδέονται και με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς όπως σημείωσε, «οι ΗΠΑ επείγονται για τις εξελίξεις με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, όπου προωθούν τη διεύρυνηση με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία. Μάλιστα, προέβλεψε ότι οι πιέσεις θα ενταθούν.

«Ο εντοπισμός του θέματος στο ζήτημα της ονομασίας συνδέεται άμεσα και με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία. Επίσης, η παρεμπόδιση του καθορισμού των συνόρων για προφανείς λόγους μέχρι σήμερα, αναμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, όπως και η γενικότερη επιχειρούμενη αναθεώρηση συνόρων κατά παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οδηγούν σε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες περιοχές», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του ΚΚΕ κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υπέρ μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Yποκρισία ΗΠΑ στο ζήτημα του ονόματος

Ειδικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ.Παπαρήγα εμφανίστηκε απαισιόδοξη και επεσήμανε ότι «οι μέχρι τώρα προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ, αντί να οδηγούν σε μια διευθέτηση , κρατούν το ζήτημα ουσιαστικά ανοιχτό και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική παρέμβαση». «Η υποκρισία των ΗΠΑ -υπογράμμισε- φαίνεται και από το γεγονός, ότι ενώ αναγνώρισαν μονομερώς τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές καλής θελήσεως για να βρεθεί λύση στο όνομα».

«Το ΚΚΕ χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστηριξε ότι η εμμονή στην ονοματολογία, ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική», τόνισε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Οχι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα "Μακεδονία" και όποια παράγωγα. Θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπεί τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών».

Τέλος η γγ του ΚΚΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων και να μην αποδεχθεί καμμία ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την ΕΕ.

Για το ΛΑ.Ο.Σ

Ερωτηθείσα σχετικά με τον ρόλο του ΛΑ.Ο.Σ., η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν πρέπει να υπερβάλλεται ο ρόλος του εν λόγω κόμματος και σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι πολιτική της κυβέρνησης. Για το ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι είναι ένα εθνικιστικό, αντιδραστικό κόμμα και, όπως είπε, το ΚΚΕ θα αποκαλύψει τη δημαγωγία του.

Πηγή ΑΠΕ