Η γερμανική εφημερίδα βλέπει ουσιαστικά πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Βερολίνου και αναφέρεται εκτενώς στις τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο χωρών.
«Τουρκία - οι τουρίστες ως πολιτικοί όμηροι», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει ότι πίσω από την διατήρηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για την Τουρκία κρύβονται πολύ περισσότερα από τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Η γερμανική εφημερίδα βλέπει ουσιαστικά πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Βερολίνου και αναφέρεται εκτενώς στις τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο χωρών.
«Και στις δύο πρωτεύουσες, πολλοί πιστεύουν τώρα ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τα πρότυπα της TÜV (σ.σ. του γερμανικού οργανισμού πιστοποίησης που έχει αναλάβει να ελέγξει την λειτουργία των τουριστικών υποδομών στην Τουρκία), αλλά το γεγονός ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση έχει από καιρό καταστεί έρμαιο της πολιτικής. Η ταξιδιωτική προειδοποίηση χρησιμεύει ως ένα δοκιμασμένο μέσο, προκειμένου να απαιτηθούν παραχωρήσεις», τονίζει η εφημερίδα, και επισημαίνει ότι ο μοχλός πίεσης σε βάρος της Τουρκίας είναι μεγάλος, καθώς πρόκειται για μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο τουρισμός συμβάλλει με 12,2% στο ΑΕΠ της Τουρκίας. Πέρυσι, περισσότεροι από 45 εκ. επισκέπτες πήγαν στην Τουρκία από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων πέντε εκατομμύρια από τη Γερμανία» προσθέτει, ενώ αναφέρει και ότι «στην Γερμανία υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στην Τουρκία και αποκομίζουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους από τα ταξίδια στην τουρκική Ριβιέρα».
«Ο κατάλογος των θεμάτων που προκαλούν τριβές μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας παραμένει μακρύς», συνεχίζει το δημοσίευμα, με αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, όταν η 'Αγκυρα άνοιξε τα συνορά της για τους μετανάστες που ήθελαν να εισέλθουν στην Ε.Ε., στα επιπλέον χρήματα που θα λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, αλλά και στις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με το Αιγαίο και την Λιβύη.
«Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν εσωτερικά ζητήματα στην Τουρκία. Ο μαικήνας της τέχνης Οσμάν Κάβαλα, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Πικάντικο στοιχείο: Πριν από τη σύλληψή του, ο Κάβαλα συνεργαζόταν κυρίως με γερμανικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Ινστιτούτο Γκέτε», τονίζει η Handelsblatt και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε πρόσφατα την κράτησή του ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Βερολίνο να έχει ζητήσει ήδη την εφαρμογή της απόφασης. «Κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ταξιδιωτική προειδοποίηση, η απαίτηση θα μπορούσε πλέον να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη», υπογραμμίζεται.
Ο κατάλογος όμως μπορεί να συμπεριλάβει και άλλα θέματα, συνεχίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει τις ενέργειες του τουρκικού στρατού στην Συρία, οι οποίες «απογοητεύουν πολλούς στο Βερολίνο», την τεράστια στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης με drones και όπλα, αλλά και την προσωπική κρίση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Χαικο Μάας και Αχμέτ Τσαβούσογλου και τα υποτιμητικά σχόλια του ίδιου του Τούρκου Προέδρου Ταγπ Ερντογάν σε βάρος του κ. Μάας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να μιλήσει τηλεφωνικά με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, με την οποία «έχει καλή σχέση - τουλάχιστον καλύτερη απ' ό,τι με τον κ. Μάας». Έτσι, η συζήτηση για την ταξιδιωτική προειδοποίηση «δεν θα είναι απλώς μια δοκιμασία μόνο για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Υπό προϋποθέσεις, ίσως αποτελέσει δοκιμασία και για τον Μεγάλο Συνασπισμό», καταλήγει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΜΠΕ