Κόσμος
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 19:30

Απόφαση -σταθμός για τους εργαζόμενους της κοινότητας LGBT στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο με ψήφους έξι υπέρ έναντι τριών κατά  έκρινε παράνομες και ρατσιστικές τις απολύσεις προσωπικού, εξαιτίας του σεξουαλιικού του προσανατολισμού. 

Απόφαση  - "σταθμό" για τα διακαιώματα  των gay και LGBT εργαζομένων πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με ψήφους έξι υπέρ έναντι τριών κατά οι Αμερικανοί Δικαστές έκριναν παράνομες τις απολύσεις στις οποίες προβαίνουν εργοδότες κρίνοντας τις σεξουαλικές προτιμήσεις του προσωπικού τους, τονίζοντας ότι παραβιάζουν το νόμο περί ατομικών δικαιωμάτων και   οδηγούν στον επαγγελματικό και κοινωνικό στιγματισμό.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που  χαρακτηρίζεται ως μια πολύ σημαντική νίκη για την LGBT κοινότητα και τους συμμάχους της έρχεται σε μια περίοδο όπου και στις ΗΠΑ παρατηρείται έξαρση στις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό,  εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού των θυμάτων . 

 Αιτία για τη νομική αναψηλάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων ομοφυλοφύλων και διεμφυλικών  στάθηκε η αναψηλάφιση τριών υποθέσεων όπου οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από τους εργοδότες τους, επειδή ήταν gay ή τρανσέξουαλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός εκλιπόντος εκπαιδευτή σε σχολή καταδύσεων, του Donald Zarda, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 2014 και είχε καταγγείλει ότι ο τότε εργοδότης του τον έιχε απολύσει επειδή είχε πει σε μια εκπαιδευόμενη ότι δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τη στενή τους σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της κατάδυση, επειδή ο Zarda ήταν "100% gay". 

Πηγή: BBC