Κόσμος
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 20:56

Αμπ. Γκιουλ: Ενδεχόμενη διαίρεση του Ιράκ θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο

Ενδεχόμενη διαίρεση του Ιράκ, με τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας, «θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο», δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δήθεν τα προβλήματα του Ιράκ θα μπορούσαν να ξεπερασθούν από τη διαίρεση της χώρας», πρόσθεσε.

Για τον κ. Γκιουλ η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ενότητα και η σταθερότητα στο Ιράκ είναι «καίριας και καθοριστικής σημασίας» για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη σταθερότητα της ίδιας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «η κουρδική τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, χρησιμοποιεί το βόρειο τμήμα του Ιράκ ως ένα εφαλτήριο για να διαπράξει βίαιες πράξεις και πέρα από τα σύνορα».

Επ’ αυτού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βαν ντερ Λίντεν για την «άμεση και ειλικρινή» αντίδρασή του, στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του ΡΚΚ στην πόλη του Σιρμάκ.

Με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο Ολλανδός βουλευτής κ. Tiny Kox, ρώτησε εάν τελικά η Τουρκία θα αποφασίσει να σεβασθεί τις αποφάσεις υπέρ των Κούρδων που έχει υιοθετήσει η ΚΣ του ΣτΕ, της οποίας ο κ. Γκιουλ υπήρξε μέλος στο παρελθόν.

Με την απάντησή του ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε τον «ενιαίο χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους και την έννοια της τουρκικής υπηκοότητας.

«Οιοσδήποτε είναι Τούρκος υπήκοος, είπε, έχει ίσα δικαιώματα στην Τουρκία. Είναι γεγονός ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν κάποια προβλήματα, γιατί δεν υλοποιούνταν ορισμένα από τα πολιτιστικά δικαιώματα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει».

Δήλωσε ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων «τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν».

«Σήμερα έχουμε έναν ενιαίο κρατικό μηχανισμό και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο εφικτό εκτός από αυτή την ενωτική διάρθρωση», ανέφερε ο κ. Γκιουλ.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν για το εάν θα παραμείνει η Τουρκία κοσμικό κράτος ή όχι, που υπέβαλε ο Ούγγρος βουλευτής κ.Matyas Eorsi, ο κ. Γκιουλ επιβεβαίωσε τη διατήρηση του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τη μαντίλα στα πανεπιστήμια, που του υπεβλήθη στην συνέντευξη τύπου, ο κ. Γκιουλ απάντησε:

«Οι γυναίκες φορούν τη μαντίλα άλλοτε από κοκεταρία και άλλοτε από θρησκευτική πεποίθηση. Δεν ισχύει το δίλημμα για τα εάν θα πρέπει να φοράει ή όχι τη μαντίλα. Αποτελεί προσωπική επιλογή της γυναίκας, ο νόμος δεν μπορεί να πει τίποτα επ’αυτού. Μέσα στην ίδια οικογένεια έχουμε συχνά καταστάσεις με διαφορετικά συναισθήματα : άλλες γυναίκες φορούν μαντίλα και άλλες όχι. »

Πηγή ΑΠΕ