Αναβλήθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνα στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αποφασίστηκε οι σχετικές συνομιλίες να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς να κάνει γνωστό το λόγο της ακύρωσης.
Αναβλήθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας, Σεργκέι Σοίγκού στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αποφασίστηκε οι σχετικές συνομιλίες να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς να κάνει γνωστό το λόγο της ακύρωσης.
«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα, αποφασίστηκε ότι οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών. Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία».
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, ότι «η ημερομηνία μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών θα αποφασιστεί αργότερα». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι υπουργοί των δύο χωρών «εργάζονται ενεργά για την υποστήριξη μιας διευθέτησης στη Λιβύη».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Μόσχα είχε στείλει έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα δια στόματος του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα. Ο Αντρέι Μάσλοβ ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ σχολίασε πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγής προκλητικών ενεργειών.
«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και χαρακτηρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.
naftemporiki.gr