Πολιτική
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 19:47

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία για τον τρόπο εκλογής προέδρου

ΤΗΡΕΙΤΑΙ στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα για το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, η συνδιάσκεψη που θα προηγηθεί είναι προγραμματισμένη για τις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και το Φεβρουάριο – σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη - θα διοργανωθεί το τακτικό συνέδριο του κινήματος. Δεν συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας.

ΤΗΡΕΙΤΑΙ στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα για το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η εκλογή του προέδρου του κινήματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, η συνδιάσκεψη που θα προηγηθεί είναι προγραμματισμένη για τις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και το Φεβρουάριο – σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη - θα διοργανωθεί το τακτικό συνέδριο του κινήματος.

Σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν ραδιοτηλοπτικοί σταθμοί επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές, τα αίτια της εκλογικής ήττας δεν συζητήθηκαν.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα προβεί και στην επικύρωση των υποψηφιοτήτων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της επιτροπής καταστατικού του κινήματος.

Τα μητρώα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να πιστοποιηθεί η εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας της 11ης Νοεμβρίου, θα είναι μητρώα στα οποία θα μπορεί μέχρι και την 1η Νοεμβρίου να εγγραφεί όποιος πολίτης θελήσει.

Στη συνέχεια, τα μητρώα αυτά θα αποσταλούν στις κατά τόπους οργανώσεις του κινήματος, προκειμένου να ελεγχθούν, ενώ θα επίσης ανοικτά και στις 11 Νοεμβρίου για όποιον αποφασίσει εκείνη την ημέρα για πρώτη φορά να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα γίνει μόνο με αστυνομική ταυτότητα και με τη διασταύρωση όλων των στοιχείων που θα προσκομίσει όποιος συμμετάσχει σ΄ αυτή, δηλαδή όποιο μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει σ΄ αυτή. Οι εφορευτικές επιτροπές θα αποτελούνται κατά κύριο από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών του κινήματος.

Η σύνθεση της Συνδιάσκεψης αποφασίστηκε ομόφωνα να είναι μια σύνθεση με θεσμικά κριτήρια, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του προγραμματικού συνεδρίου, και ο τίτλος της συνδιάσκεψης θα είναι: «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ, πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα κοινωνική και προοδευτική πολιτική πλειοψηφία».

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

«Παραμένει πάντα πρωταρχικός μας στόχος η υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού απέναντι σε μια νεοσυντηρητική πολιτική που ξεδιπλώνεται από την ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Παρά τη φιλολογία που προϋπήρξε των προγραμματικών δηλώσεων της ΝΔ, η κοινοβουλευτική μας ομάδα απέδειξε το ικανό και αξιόμαχό της με την πολύ καλή της παρουσία. Με τις θέσεις μας, την προγραμματική μας αντιπολίτευση και την αποκάλυψη των πολιτικών της ΝΔ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτός χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία: «Συνέχιση επιδείνωσης της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων, συνέχιση επιδείνωσης της σχέσης φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνέχιση μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ και συνέχιση μείωσης του ποσοστού του ΑΕΠ που πάει στην εκπαίδευση».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ν.Δ. είναι αναγκασμένη να ανοίξει μέτωπο στο ασφαλιστικό, διότι «εκεί τα πράγματα είναι δραματικά». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων».