Πολιτική
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 20:36

Προειδοποίηση Βαληνάκη στην ΠΓΔΜ για πολιτική καλής γειτονίας

«Η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η Ελλάδα εννοεί όσα λέει για το ζήτημα και απαιτεί από όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να πορευτούν προς την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ να ακολουθούν πολιτική καλής γειτονίας και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης μετά τις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ και την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις γύρω από το τελικό καθεστώς του Κοσόβου και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της ΕΕ.

Ο κ. Βαληνάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα συγκεκριμένα ζητήματα και με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς. Εκεί συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις και με τους τρεις ελληνικής καταγωγής βουλευτές Τζον Σαρμπάνη, Γκας Μπιλιράκη και Ζακ Σπέις, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ