Κόσμος
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 12:04

Covid-19: Το blame game για την τραγωδία στην Ιταλία τώρα αρχίζει

Τέσσερις μήνες αφότου ο εφιάλτης του κορωνοϊού άρχισε στην Ιταλία, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς, οι πολίτες αρχίζουν να αναζητούν ευθύνες, τις οποίες κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να θέλει να αναλάβει.

Τέσσερις μήνες αφότου ο εφιάλτης του κορωνοϊού άρχισε στην Ιταλία, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς, οι πολίτες αρχίζουν να αναζητούν ευθύνες, τις οποίες κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να θέλει να αναλάβει.

Η αρχή έγινε με 50 μηνύσεις στην εισαγγελία του Μπέργκαμο, τις οποίες άσκησαν συγγενείς ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους σε οίκους ευγηρίας της Λομβαρδίας. Αναμένεται ωστόσο συνέχεια, ενώ ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός θα εμφανιστεί αύριο ενώπιον των εισαγγελέων του Μπέργκαμο σχετικά με το ποιος έπρεπε να αποφασίσει τη δημιουργία κόκκινης ζώνης στη Λομβαρδία.

Δεκάδες συγγενείς των θυμάτων ζητούν να μάθουν για ποιον λόγο ασθενείς με κορωνοϊό, κυρίως στη Λομβαρδία, μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας και τονίζουν ότι αν υπήρχε διαφορετικός χειρισμός πιθανότατα οι αγαπημένοι τους άνθρωποι να ήταν ακόμη στη ζωή. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που ασχολούνται με την υπόθεση, θα ακολουθήσουν περί τις 200 ακόμη μηνύσεις.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι συγγενείς δεν έχουν πάρει απάντηση. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα δεν έχει αναλάβει ουσιαστικά καμία ευθύνη επιμένοντας ότι «και άλλες περιφέρειες της Ιταλίας υιοθέτησαν την ίδια πρακτική».

Ο Λούκα Φούσκο, πρόεδρος της επιτροπής που δημιούργησαν οι συγγενείς των θυμάτων, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι οι αρμόδιες αρχές ψεύδονται ενώ «το σύστημα υγείας της Λομβαρδίας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως επίσης η υπουργός Εσωτερικών  Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα που επίσης θα καταθέσουν, δεν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα, θα κληθούν να απαντήσουν στο μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την κόκκινη ζώνη στις περιοχές Αλτσάνο και Νέμπρο της Λομβαρδίας, στα τέλη Φεβρουαρίου: ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή της τοπικής περιφέρειας;

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος κλήθηκε ήδη να καταθέσει, τόνισε ότι κατά την άποψή του, ο προσωρινός αποκλεισμός της περιοχής, ήταν αρμοδιότητα της κυβέρνησης της Ρώμης.

Στο Κοντόνιο επιβλήθηκε lockdown στις 21 Φεβρουαρίου. Η Λομβαρδία και 14 επαρχίες στις γειτονικές περιοχές του Βενέτο, του Πεδεμόντιο και της Εμίλια Ρομάνια ακολούθησαν στις 8 Μαρτίου και καθολικό lockdown επιβλήθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία δύο ημέρες αργότερα. Ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, υποστηρίζει ότι ήταν σαφές από τις 23 Φεβρουαρίου ότι τα κρούσματα ήταν πολλά και πως η κυβέρνηση δεν αντέδρασε άμεσα.

«Εάν η Λομβαρδία ήθελε, θα μπορούσε να έχει κηρύξει τις περιοχές Αλτσάνο και Νέμπρο κόκκινες ζώνες», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Την Παρασκευή θα αναφερθώ σε όλα τα γεγονότα που γνωρίζω, δεν ανησυχώ» υπογράμμισε ο Κόντε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΜΠΕ