Η αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων αλλά και των πολιτών, το στοίχημα της οικονομίας όπου ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί οι επιπτώσεις του lockdown και οι κινήσεις του Ερντογάν, προαναγγέλλουν ένα εξαιρετικά δύσκολο εξάμηνο για την κυβέρνηση. Η νέα ημερομηνία σταθμός για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα είναι η 20η Ιουνίου, με την έννοια ότι τότε θα προκύψουν τα αποτελέσματα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, ούτε καν θέλουν να σκέπτονται το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να εφαρμόσουν τοπικά lockdown.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων αλλά και των πολιτών, το στοίχημα της οικονομίας όπου ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί οι επιπτώσεις του lockdown και οι κινήσεις του Ερντογάν, προαναγγέλλουν ένα εξαιρετικά δύσκολο εξάμηνο για την κυβέρνηση.
Η νέα ημερομηνία σταθμός – μέχρι την επόμενη – για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα είναι η 20η Ιουνίου, με την έννοια ότι τότε θα προκύψουν τα αποτελέσματα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, ούτε καν θέλουν να σκέπτονται το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να εφαρμόσουν τοπικά lockdown ή ακόμα και επιστροφή στην γενική καραντίνα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Σε αυτό το κλίμα που κυριαρχεί η ανησυχία, εξετάζονται νέοι έλεγχοι και μέτρα ώστε ο κορωνοϊός να μην διαλύσει την προσπάθεια της χώρας να κάνει resrtart, αλλά το γεγονός ότι με τις πρώτες αποφάσεις για άρση των περιορισμών επήλθε τέτοια χαλάρωση (μαζικά πάρτι σε τουριστικά θέρετρα, μαζική παράβαση των μέτρων προφύλαξης, μη χρήση της μάσκας σε μαγαζιά και καταστήματα, συνωστισμός στις ουρές) έχει φέρει ξανά τους λοιμωξιολόγους σε κατάσταση συναγερμού.
Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενα τοπικά lockdown αφενός θα έχουν αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, αφετέρου ουδείς είναι βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν. Από την άλλη πλευρά όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην επιβάλει σκληρά μέτρα σε περιπτώσεις εστιών μετάδοσης του ιού. Αφενός για λόγους δημόσιας υγείας, αφετέρου για λόγους πολιτικής καθώς το κλίμα θα γυρίσει μπούμερανγκ, αν ο κορωνοιός επιστρέψει δριμύτερος.
Το δεύτερο μέτωπο, αφορά στην οικονομία. Σήμερα αναμένεται το Eurogroup να αποφασίσει την τρίτη «ένεση» των 748 εκατ. ευρώ, αλλά η συζήτηση για το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Η προσπάθεια για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας είναι στην αρχή της και δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την τουριστική κίνηση, ενώ πολλοί επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, δεν πείθονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η κυβέρνηση λαμβάνει έρευνες και αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις είναι πολύ σφικτές για να κάνουν προσλήψεις στο μέλλον και ενώ συζητά και προαναγγέλλει ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης, δεν θα έχει καθαρή εικόνα πριν από τον Σεπτέμβριο.
Στη μεγάλη εικόνα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι εκτός από το 2020 και το 2021 θα είναι χρονιά που δεν θα ακολουθηθούν οι στόχοι στην οικονομία, ενώ η υπόθεση οικονομική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμα και αν εγκριθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν οι απειλές Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας και τα περισσότερα χρήματα αποτελέσουν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, η εκταμίευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα δίνονται με το μοντέλο του ΕΣΠΑ - δηλαδή θα κατατίθενται πρώτα τα σχέδια και θα πρέπει να εγκρίνονται για να εκταμιεύονται χρήματα – και η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που βρίσκονται ψηλά στον πίνακα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόν τον κίνδυνο τον έχει ήδη διαβλέψει το Μαξίμου και προετοιμάζεται ώστε να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια.
Το τρίτο μέτωπο, αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα την πορεία των εθνικών θεμάτων. Η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ δημιούργησε κλίμα διπλωματικής αντεπίθεσης, αλλά η πίεση στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η τουρκική απειλή για γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα που αναφέρονται στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι ακόμα εδώ.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές συνεχίζουν να θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή και να «σύρει» την Ελλάδα σε έκτακτες και διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ η στρατηγική Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι η διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και η ενεργοποίηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδας.