Νέες προοπτικές ανάπτυξης προκύπτουν από την αποστρατιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Τα τμήματα γης, που θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας, γίνονται τώρα «χρυσός».
Νέες προοπτικές ανάπτυξης προκύπτουν από την αποστρατιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Τα τμήματα γης, που θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας, γίνονται τώρα «χρυσός».
Σε νέα εποχή εισέρχεται από σήμερα η επικράτεια των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μετά την υπογραφή χθες βράδυ στη Λευκωσία συμφωνίας για «Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βάσεων στην Κύπρο». Με βάση την ιστορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας αίρονται οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα για αναπτύξεις και αγοραπωλησίες εντός του εδάφους των βρετανικών βάσεων, γεγονός που θα επιτρέψει την εμπορική αξιοποίηση του 78% του εδάφους τους από τους ιδιοκτήτες των περιουσιών που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες από το 1960.
Βάσει της συμφωνίας η έκταση προς εμπορική εκμετάλλευση κυμαίνεται περίπου στα 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το σύνολο των 255 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα οποία συμποσούται η έκταση των βάσεων στο νησί, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 85 χιλιάδες άτομα, τρεις δήμοι και 16 κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική ανάπτυξη των εδαφών των βάσεων είχε συμφωνηθεί το 2014 μεταξύ των ηγετών της Κύπρου και της Βρετανίας Νίκου Αναστασιάδη και Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο μέχρι και χθες οι επιμέρους πτυχές ήταν σε καθεστώς συνεχών διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελικά είχαν αίσιο τέλος.
«Ιστορική μέρα», δηλώνει ο Αναστασιάδης
Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στήβεν Λίλι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα, η οποία διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ανέφερε ενδεικτικά ότι με βάση τη συμφωνία θα επιτρέπονται πέραν των οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών εκμεταλλεύσεων, και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, όπως πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Ξεκαθάρισε τέλος ότι εντός των προς ανάπτυξη περιοχών θα εφαρμόζονται τα όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόκτηση και εκμετάλλευση περιουσιών από Κύπριους, Ευρωπαίους, ακόμα και πολίτες τρίτων χωρών.
Από την πλευρά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στήβεν Λίλι δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποφέρει προφανή οφέλη στους 12.000 Κύπριους που ζουν στις βάσεις. Τόνισε δε ότι σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός προκαλεί φόβους και ανησυχίες για την επιβίωση κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, η Κύπρος και η Βρετανία καταφέρνουν να παραδώσουν μια μεταρρύθμιση που θα έχει πραγματικό θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων.
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία