Κόσμος
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 12:46

Φάουτσι: Έχουμε ακόμη μέλλον με τον «εφιάλτη» του κορωνοϊού  

Πολύ μακριά από τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ο πλανήτης, προειδοποίησε χθες ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον Covid-19 τον «χειρότερο εφιάλτη» του. Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός επιδημιολόγος δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Υπάρχουν περισσότερα από 124 υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον Covid-19. Ο Φάουτσι είναι «σχεδόν σίγουρος» ότι περισσότερα από ένα θα έχουν αποτέλεσμα.

Πολύ μακριά από τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ο πλανήτης, προειδοποίησε χθες ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον Covid-19 τον «χειρότερο εφιάλτη» του.

«Σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών, έχει καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Φάουτσι μιλώντας σε στελέχη σε συνέδριο του Οργανισμού Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας. «Και δεν έχει τελειώσει ακόμα», πρόσθεσε.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19  και είναι γνωστό ότι 400.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ όπου έχουν πεθάνει περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι, τώρα χαλαρώνουν το lockdown παρά την αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές.

Τα νέα κρούσματα του Covid-19 και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται λόγω της ασθένειας έχουν αυξηθεί σε περιοχές της Καλιφόρνιας και κάποιων μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, με την Αριζόνα να ανακοινώνει ότι επαναφέρει σε ισχύ το έκτακτο σχέδιό της για τα ιατρικά κέντρα και την Καλιφόρνια να θέτει ολόκληρες κομητείες υπό εποπτία.

Η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εξαιτίας των οποίων οι αρχές ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλουν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα, περιπλέκει τις προσπάθειές να ανοίξει και πάλι η αμερικανική οικονομία η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το lockdown.

Το Νιου Τζέρσι, μία από τις πολιτείες που επλήγησαν πολύ από την πανδημία με περισσότερους από 12.000 θανάτους, ήρε μόλις χθες το lockdown.

Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η πανδημία του κορωνοϊού διαφέρει σημαντικά από άλλες κρίσεις στον τομέα της υγείας, όπως ο Έμπολα και ο HIV. Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός επιδημιολόγος δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Υπάρχουν περισσότερα από 124 υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον Covid-19. Ο Φάουτσι είναι «σχεδόν σίγουρος» ότι περισσότερα από ένα θα έχουν αποτέλεσμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian