Πολιτική
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 10:55

Οριοθέτηση ΑΟΖ: Επόμενη στάση το Κάιρο

«Πλώρη» για το Κάιρο βάζει πλέον το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη χθεσινή υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, έπειτα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

«Πλώρη» για το Κάιρο βάζει πλέον το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη χθεσινή υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, έπειτα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Η συμφωνία, που συνήφθη στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών. Υπογραμμίζοντας τα οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο χθες για «άρση μίας εκκρεμότητας 40 ετών», για «υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας» που συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Η χθεσινή εξέλιξη καλλιεργεί επίσης προσδοκίες για την προοπτική επίτευξης ανάλογης συμφωνίας και με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό, ελληνική τεχνική ομάδα υπό τον κ. Δένδια ετοιμάζεται να μεταβεί στις 18 Ιουνίου στην Αίγυπτο με στόχο «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία», να πιάσει ξανά το «νήμα» των συζητήσεων με το Κάιρο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με τη Ρώμη, κάνοντας λόγο για «μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο», ευχήθηκε «ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Δένδιας επανέλαβε κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του ότι «σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας», ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας, χωρίς πάντως να κρύψει τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο και χωρίς να σπεύσει να προεξοφλήσει την κατάληξή τους.

«Υπάρχουν δυσκολίες.... Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι, εμείς θα προσπαθήσουμε. Όπως προσπαθούμε και όλους αυτούς τους μήνες με την Αίγυπτο» ανέφερε.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι» εξηγώντας πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή» και πως «αν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν 'τουρκικό κάλο'».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις». Ανέφερε επιπλέον ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το μνημόνιο Τουρκίας - Σάρατζ το οποίο «δεν έχει καμία νομική ύπαρξη» και για το λόγο αυτό, όπως είπε, η Τουρκία «πλειοδοτεί» προς την Αίγυπτο.

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου