Υγεία
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 17:06

ΕΟΔΥ: Ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας - Δεν τίθεται θέμα νέου lockdown

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και συμπλήρωσε ότι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία, γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και συμπλήρωσε ότι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία, γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.

Στη συζήτηση με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό, αλλά και από πτήσεις που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Τόνισε, όμως, πως υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς στα νησιά, αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ. Τα τεστ είναι σημαντικά, όπως είπε, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως, αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό, δεν θα δημιουργήσει θέμα, αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει κι αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού, είπε ο κ. Αρκουμανέας, «αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θάνος Δημόπουλος, είπε πως τώρα οι ειδικές μονάδες και τα νοσοκομεία είναι εξοικειωμένα με την πάθηση, οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, γεγονός πολύ σημαντικό και υπάρχει επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή. Η εξοικείωση του προσωπικού των νοσοκομείων που καλούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών παίζει επίσης μεγάλο ρόλο, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα γίνεται, έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες. Όπως συμπλήρωσε, συνήθως το δεύτερο κύμα μιας πανδημίας είναι ηπιότερο και τα μέτρα αποδίδουν.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας είπε με βεβαιότητα ότι το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο. «Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας» είπε ο κ. Τούντας και συμπλήρωσε ότι κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων, όμως τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα κι αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε, επίσης, πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες, τόνισε. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει, είπε, να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.

naftemporiki.gr