Κόσμος
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 10:05

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τα διαβήματα της Κύπρου προς τη Συρία για τα δρομολόγια τουρκικού κρουαζιερόπλοιου από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου προς το λιμάνι της Λατάκειας, οι προεδρικές εκλογές, το κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και η μη αξιοποίηση γης που βρίσκεται στην Ορμήδεια και το Ακρωτήρι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Λεηλασία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ'', γράφει ότι τη λεηλασία των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μετά τις προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση επανεκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας, υπόσχεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος στα κόμματα που υποστηρίζουν τη δική του υποψηφιότητα, και ότι το ''κίνητρο'' αυτό πρόβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη εβδομάδα. Γράφει, επίσης, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Ταλάτ ότι το υψηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρεται στην Καρπασία δεν θα αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι προορίζεται για τα μεγαλύτερα έργα τουριστικής ανάπτυξης.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Υπό σύγχυση η κυπριακή Κυβέρνηση'', γράφει ότι με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση απεγνωσμένα αναζητεί εξηγήσεις για τα δρομολόγια τουρκικού κρουαζιερόπλοιου από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου προς το λιμάνι της Λατάκειας, και ότι καμία ουσιαστική εξήγηση δεν δόθηκε μέχρι σήμερα από τη Δαμασκό, η οποία προκλητικά αγνοεί κάθε έκκληση και με επιφύλαξη αντιμετωπίζει πιθανή επίσκεψη του Βάσου Λυσσαρίδη ως προεδρικού απεσταλμένου. Γράφει, επίσης, ότι στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται 40χρονος Βρετανός που τραυματίστηκε ύστερα από άγρια συμπλοκή στην Αγία Νάπα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Η αυθαιρεσία έφερε κυκλοφοριακό χάος'', γράφει ότι αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες αποδίδει η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου στο Τμήμα Πολεοδομίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών γενικότερα, για αποφάσεις που λήφθηκαν το 2005 και 2006 αντίστοιχα και αφορούσαν τις αναπτύξεις στο Εμπορικό Κέντρο Σιακόλα. Γράφει, επίσης, ότι σε στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα οι ιδιοκτήτες 350 αγροτικών λεωφορείων, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Κυβέρνησης έναντι τους, και ότι από την απεργία θα επηρεαστούν περίπου δέκα χιλιάδες μαθητές, αλλά και εργαζόμενοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πολιορκημένοι στο Ακρωτήρι και Ορμήδεια'', γράφει ότι 5.000 κάτοικοι της Ορμήδειας και 800 περίπου του Ακρωτηρίου βλέπουν τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη από το 1960, παρά το ότι προσφέρεται για τουριστική, εμπορική ή άλλη ανάπτυξη, και ότι η διοίκηση των Βρετανών, για δεκαετίες τώρα, απαγορεύει οποιανδήποτε ανάπτυξη, επικαλούμενη τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης και λόγους ''στρατιωτικούς''. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην αυλή του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου για 23η χρονιά το ''International Bazaar'' και ότι η αυλή πλημμύρισε με εκατοντάδες κόσμου, μικρούς και μεγάλους.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κωφεύει η Δαμασκός'', γράφει ότι η Λευκωσία διαμαρτύρεται εδώ και ένα μήνα στη Δαμασκό για την απόφασή της να συνδέσει θαλάσσια τη Λατάκεια με την κατεχόμενη Αμμόχωστο, χωρίς να δίνονται απαντήσεις από τη Συρία, και ότι η έναρξη τακτικών δρομολογίων από την ερχόμενη Πέμπτη οδήγησε την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να προβεί σε έντονο διάβημα. Γράφει, επίσης, ότι προβληματισμό και ανησυχία μεταφέρουν στο προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων τα κρούσματα επιθέσεων από μεθυσμένους και ναρκομανείς, και ότι συσκέπτονται οι Υπουργοί, ψάχνοντας για λύσεις.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Με πολιτικό ήθος'', γράφει ότι πανικό και σύγχυση φαίνεται να προκαλούν στα εκλογικά επιτελεία των Τάσσου Παπαδόπουλου και Ιωάννη Κασουλίδη η διαφαινόμενη αύξηση στη συσπείρωση του ΑΚΕΛ και η δυναμική της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι σε στάση αναμονής βρίσκονται η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών και η ΠΑΣΥΠΙ, περιμένοντας το τελικό πόρισμα της έρευνας αναφορικά με παράπτωμα πιλότου της εταιρείας και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το πόρισμα θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα 24ωρα και, σε περίπτωση που ο πιλότος αποδειχθεί αθώος, θα αρθεί η διαθεσιμότητά του.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)