Όλα για την ανάκαμψη. Έτσι στο περίφημο «ό,τι είναι εφικτό» προστίθεται και «ό,τι κάνει χαρούμενες τις αγορές», για να προσαρμοστεί λίγο η φράση στα δεδομένα της Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντάς το τώρα στο 1,35 τρισ. ευρώ και προσφέροντας μεγάλη ευφορία στα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στο ευρώ, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Όλα για την ανάκαμψη. Έτσι στο περίφημο «ό,τι είναι εφικτό» προστίθεται και «ό,τι κάνει χαρούμενες τις αγορές», για να προσαρμοστεί λίγο η φράση στα δεδομένα της Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντάς το τώρα στο 1,35 τρισ. ευρώ και προσφέροντας μεγάλη ευφορία στα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στο ευρώ.
Οι αγορές περίμεναν μικρότερη αύξηση, με τους περισσότερους αναλυτές να συγκλίνουν τις τελευταίες ημέρες σε ένα νούμερο της τάξης των 500 δισ. ευρώ. Όμως, υπήρξαν και κάποιοι που έκαναν λόγο για 750 δισ. ευρώ. Πού αρχίζουν λοιπόν και πού τελειώνουν οι προσδοκίες των αγορών; Γιατί πριν ακόμη τελειώσει καλά καλά η συνεδρίαση της ΕΚΤ, οικονομολόγοι και αναλυτές άρχισαν να προσδοκούν σε νέα αύξηση, αφού το νέο νούμερο δεν καθιστά και πάλι το έκτακτο πρόγραμμα αρκετό για να απορροφήσει τις υπέρογκες χρηματοδοτικές ανάγκες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για φέτος και το επόμενο έτος. Κάποιοι, λοιπόν, υπολογίζουν σε περαιτέρω επέκταση κατά 500 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 750 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο.
Τόσο η χθεσινή αύξηση όσο και αυτές που πιθανόν να ακολουθήσουν καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να περάσει όρια και γραμμές, μπαίνοντας στα εδάφη όπου ήδη κινείται η Fed στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθότι άφησε χθες την πόρτα ανοικτή και για νέα μέτρα στήριξης. Και η ετοιμότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για τις αγορές ομολόγων, ώστε να συγκρατείται σε σταθερή βάση το κόστος δανεισμού την ώρα που οι κυβερνήσεις θα επιδίδονται σε αλλεπάλληλες ομολογιακές εκδόσεις για να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά τους μέτρα. Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, αφού προβλέπεται για φέτος ύφεση 9% στην Ευρωζώνη και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει νέα έξαρση της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών.
Όμως, υπάρχει ακόμη ένα μήνυμα στην απόφαση της ΕΚΤ και αυτό έχει ως αποδέκτη τη Γερμανία: Δεν παίρνει διαταγές από εθνικά δικαστήρια και η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν πρόκειται να περιορίσει το εύρος κινήσεών της. Εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ φέρεται να υπήρξαν και πάλι χθες κάποιες φωνές, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, που προειδοποίησαν τη Λαγκάρντ ότι η επέκταση του προγράμματος ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί η ΕΚΤ για νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Η Λαγκάρντ, τουλάχιστον προς το παρόν, αντιπαρέρχεται τη γερμανική εμμονή. Μέχρι πού θα φτάσει; Οι επόμενες κινήσεις θα είναι καθοριστικές...