Κόσμος
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 13:20

ΗΠΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έδωσε το «παρών» στις διαδηλώσεις με πλακάτ «Βlack lives matter»

«Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και μετράνε». Με αυτό το πλακάτ στα χέρια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε χθες το απόγευμα (ώρα Αμερικής) στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στην περιοχή Κράουν Χάιτς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

«Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και μετράνε». Με αυτό το πλακάτ στα χέρια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε χθες το απόγευμα (ώρα Αμερικής) στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στην περιοχή Κράουν Χάιτς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Περιφέρειας του Μπρούκλιν, Έρικ Λιρόι Άνταμς, και του ομογενούς γερουσιαστή της 22ης Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Ανδρέα Γουνάρδη, και ύψωσε τη δική του φωνή διαμαρτυρίας τόσο για την άδικη και παράλογη δολοφονία του 47χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη όσο και για τη στυγερή δολοφονία της 26χρονης τεχνικού του ιατρικού κλάδου για έκτακτα περιστατικά, Μπριόνα Τέιλορ, όταν τον προηγούμενο Μάρτιο, αστυνομικοί εισέβαλαν παράνομα στο διαμέρισμά της στην πόλη Λούισβιλ της Πολιτείας του Κεντάκι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, που ακολουθεί το παράδειγμα και βαδίζει στα βήματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον διαχρονικό, πανανθρώπινο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ισονομία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως διακρίσεων, έστειλε αμέσως μετά το πέρας της διαμαρτυρίας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους αγαπητούς αδελφούς και τις αγαπητές αδελφές των οποίων, όπως είπε, τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα.

Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ειρηνική, δίχως κανενός είδους βία, η οποία, όπως είπε, γεννά μόνο περισσότερη βία, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν. Και συνέχισε: «Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες, σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευθεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής».

Οι αναρτήσεις του Αρχιεπισκόπου έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους χρήστες του facebook και του twitter, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι όπως το 1965 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος βάδισε στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην πόλη Σέλμα της Πολιτείας της Αλαμπάμα, έτσι και σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ακολουθεί όσα αυτός κληροδότησε με τη συμμετοχή του στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Μπρούκλιν. Άλλοι υπογραμμίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στέκεται στην ορθή πλευρά της ιστορίας και αποτελεί τον αληθινό ηγέτη όλης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά το τέλος της πορείας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Περιφέρειας, Έρικ Λιρόι Άνταμς, αφού χαιρέτισε τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου, παραλληλίζοντάς τον με τον μακαριστό Ιάκωβο, τόνισε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί την ενότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και σημείωσε ότι θα χρειαστούν όλοι στην Αμερική, Αφροαμερικανοί και μη, για να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ, την Μπριάνα και τον Αχμούτ, αλλά και για κάθε άνθρωπο που δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομά του. «Είμαι πολύ περήφανος, πολύ χαρούμενος που πορεύτηκα με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια για να αναγνωρίσει πόσο κομβικό είναι αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης, δήλωσε και αυτός απίστευτα υπερήφανος που βαδίζει στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και του προέδρου της Δημοτικής Περιφέρειας για την επιδίωξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης για όσους δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή για να μιλήσουν από μόνοι τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ