Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσoυλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την προκλητική και παράνομη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο Εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης αιτήσεων για άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από τουρκική εταιρεία.
Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσoυλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO).
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός κατέστησε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία θα οδηγήσει σε κρίση όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά συνολικά στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνεται καμία ασυνήθιστη νέα κινητικότητα στον Έβρο τις τελευταίες ώρες, «σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες». Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Παραμένουν ανυπόστατες, όσες παράνομες ενέργειες βασίζονται στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ο υφυπουργός σημείωσε πως, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων, η Ελλάδα προσπαθεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση ή επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πάντως «εάν κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο στο μέλλον, θα το δούμε».