Κόσμος
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 14:07

Σε δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

Σε δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους στον τομέα των βλαστοκυττάρων και των γενετικών μεταλλάξεων που αποτελούν τη βάση της βιοϊατρικής του 21ου αιώνα, με ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ στη σχετική ανακοίνωση, μέσα από τις εργασίες των αμερικανών Μάριο Καπέσι (Mario Capecchi) και Όλιβερ Σμίθις (Oliver Smithies) και του βρετανού Μάρτιν Εβανς (Martin Evans) ανακαλύφθηκε ο τρόπος γενετικής μετάλλαξης εμβρυακών βλαστοκυττάρων σε ποντίκια.

Οι ανακαλύψεις των τριών ερευνητών εφαρμόζονται σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της βιοϊατρικής , από την έρευνα έως την ανάπτυξη νέων θεραπειών, επισημαίνει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εργασίες των τριών επιστημόνων οδήγησαν σε μία τεχνολογία τεράστιας σημασίας όσον αφορά τη γενετική μετάλλαξη στα ποντίκια.

Ο Capecchi γεννήθηκε το 1937 στην Ιταλία και ο Smithies το 1925 στη Βρετανία. Αμφότεροι έγιναν αμερικανοί πολίτες και ζου και εργάζονται στις ΗΠΑ.

Ο Capecchi είναι καθηγητής γενετικής και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Salt Lake City). Ο Smithies είναι καθηγητής παθολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Σάρπελ Χιλ (Chapel Hill).

Ο βρετανός Martin Evans γεννήθηκε το 1941 και είναι καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.