Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στη χθεσινή ειδησεογραφία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους, μία κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην Ε.Ε. να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ’ ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στη χθεσινή ειδησεογραφία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους, μία κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην Ε.Ε. να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ’ ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου.
Η γνωμοδότηση βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν γίνεται γιατί ξαφνικά ο ιός έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας, αλλά γιατί -όπως κυνικά παραδέχεται η Κομισιόν- η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Με την Ευρώπη να έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε κρούσματα και θανάτους από τον Covid-19, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν μόλις λίγες ημέρες που προχωρούν σε ευρεία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η απόφαση της Κομισιόν ξενίζει...
Έρχεται βέβαια ακριβώς την εποχή που οι οικονομίες ανοίγουν και που οι επιχειρήσεις θα έπρεπε πρωτίστως να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Ήδη το άνοιγμα των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε Ισραήλ και Ολλανδία συνοδεύεται από αύξηση των κρουσμάτων, με πρώτους στη λίστα κινδύνου καθηγητές και δασκάλους.
Για να μην αναφερθούμε στους νοσηλευτές-θύματα διεθνώς, παρά τα αυστηρότατα μέτρα που λαμβάνονταν στα νοσοκομεία, στο απόγειο της νόσου.
Ή τα κρούσματα στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εκεί που το άνοιγμα της οικονομίας επισπεύστηκε, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Με την πλειονότητα των εργαζομένων να επιστρέφει στην Ελλάδα και αλλού στην εργασία του, με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας να έχουν γίνει «ντε φάκτο» καπνός, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μία απλή βόλτα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καφετέριες ακόμη και σουπερμάρκετ, η Κομισιόν έρχεται να υιοθετήσει το «δόγμα Τραμπ» και να υποβαθμίσει την απειλή του Covid-19.