Τη στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατά την εισηγητική του ομιλία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με τους επικεφαλής όλων των θεσμών του ΣτΕ, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Τη στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατά την εισηγητική του ομιλία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με τους επικεφαλής όλων των θεσμών του ΣτΕ, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Στο σημείο, όπως είπε, που πριν από 2.400 χρόνια έλαβε χώρα μία άλλη πανδημία που αποτελεί ιστορικό παράδειγμα για το πως μία υγειονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη δημοκρατία. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι μεγάλες προκλήσεις, όπως η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, ζητούν και κοινές απαντήσεις και ο καλύτερος τόπος για να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της Προεδρίας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. «Η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε μόνο απειλή για την ανθρώπινη ζωή, αλλά αποτέλεσε και απειλή για τη δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν και επέφεραν σημαντικούς περιορισμούς επί συγκεκριμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να είναι προσωρινά, αναλογικά και βάσει επιστημονικών δεδομένων που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητά τους.
«Η δημόσια υγεία και η δημοκρατία βρίσκονται τόσο σε μια ξεχωριστή θέση στην πυραμίδα αξιών μας όσο και στη μακρόχρονη ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική και νομική μας παράδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τον πυρήνα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πολύτιμη ασπίδα που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εδώ και 70 χρόνια και είναι αυτές οι αξίες και οι αρχές που μας οδηγούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Αλλά η προσοχή, όπως υπογράμμισε, πρέπει να δοθεί στις ευρύτερες κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση μιας σειράς Αρχών που θα αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό τη μορφή μίας "Διακήρυξης της Αθήνας", κατά την επικείμενη 130ή Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020. «Αυτές οι αρχές θα αποτελέσουν τον Χάρτη για όλους μας: τους πολίτες, τους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις. «Μια Διακήρυξη η οποία θα ανοίξει μια νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βαρβιτσιώτης, κλείνοντας και επισημαίνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα παραχθεί ένα τέτοιο κείμενο, θέτοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, αφού επαίνεσε την Ελληνική Προεδρία για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης και τόνισε τη σημασία της Διακήρυξης που σχεδιάζει η Αθήνα για όλα τα μέρη του Οργανισμού και επεσήμανε «Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να σηματοδοτήσουμε τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία αντίστοιχα ένωσε τόσους πολλούς στην ήπειρο μας».
Στο ίδιο πνεύμα ως προς τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών, τόσο για το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως κινήθηκε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην εμπειρία που αποκτήσαμε μέσω της πανδημίας COVID-19 και πώς αυτή η εμπειρία θα πρέπει να αξιοποιηθεί την επόμενη μέρα. «Και αυτή η μέρα αφορά στην Ελληνική Προεδρία. Απαιτείται μια ειλικρινής συζήτηση επί των αρχών και των αξιών μας και πώς θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες μια συνεχούς μεταβαλλόμενης κοινωνίας, σε καιρούς κρίσεων και εκτάκτων αναγκών» δήλωσε.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Rik Daems, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Robert Spano, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα Dunja Mijatović, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών κ. Anders Knape, η Πρόεδρος της Διάσκεψης Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κα Anna Rurka, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας κ. Gianni Buquicchio, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Giuseppe Palmisano, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) κ. Mykola Gnatovskyy, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) κα Μαρία Ντανιέλα Μαρούδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Lanzarotte κ. Γεώργιος Νικολαΐδης, και ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αλέξανδρος-Λίνος Σισιλιάνος.
naftemporiki.gr