Έρευνα της ALCO η οποία διεξήχθη από 11 – 18 Μαΐου σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αποκαλύπτει ότι ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας αύξησε το ποσοστό των ελλήνων ασθενών που έχουν θετική άποψη για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Έρευνα της ALCO η οποία διεξήχθη από 11 – 18 Μαΐου σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αποκαλύπτει ότι ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας αύξησε το ποσοστό των ελλήνων ασθενών που έχουν θετική άποψη για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η έρευνα αποτυπώνει επίσης τη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, τις επιπτώσεις που είχε η καραντίνα στο εισόδημά τους κ.λπ.. Ενώ, μία άλλη έρευνα που έγινε σε 400 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αποτυπώνει τη γνώμη των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με το σύστημα τις μέρες της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας μόνο το 64% των πολιτών ανησυχεί πολύ για την πανδημία ενώ, ένα 28% ανησυχεί ελάχιστα. Το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τα μέτρα προφύλαξης, όμως 1 στους 2 τα εφαρμόζει πλήρως.
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοϊό είναι αυτά που πρέπει, αλλά ένα 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε.
6 στους 10 πολίτες θεωρούν σωστό το χρονικό διάστημα άρσης των μέτρων ενώ, το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ότι θα έπρεπε.
Η εικόνα της πανδημίας όμως επέδρασε θετικά και στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για το δημόσιο σύστημα υγείας με το 47% να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ενώ το 32% έχει ακόμα την ίδια εικόνα όπως και πριν.
Επίσης, το 61% των πολιτών έχει καλύτερη εικόνα για τους γιατρούς μας ενώ, το 64% απάντησε ότι περιόρισε τις επισκέψεις τους σε ιατρεία τις μέρες της πανδημίας.
Θετική είναι και η συνολική εικόνα για την παροχή υπηρεσιών υγείας με 37% να απαντά ότι βελτιώθηκαν και το 38% ότι έμειναν σταθερές.
Αυτό που έχει όμως ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει είναι η γνώση του κόσμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς 1 στους 2 γνωρίζουν τι είναι το ΠΦΥ, αλλά συνολικά η αναγνωσιμότητα του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, υπάρχει μια τάση μείωσης της ανησυχία μας καθώς 1 στους 3 πολίτες ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου για την πανδημία.
Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα της κυβέρνησης δίνουν οι γιατροί
Από την πλευρά των γιατρών τώρα, η πλειονότητα αυτών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση (83%),αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).
Συνολικά, οι γιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92%) ενώ, για πρώτη φορά, αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των Ευρωπαϊκών χωρών.
Το 98% των εργαζομένων γιατρών στον ιδιωτικό τομέα λέει ότι τηρούνται πλήρως τα μέτρα στους χώρους εργασίας, αντίθετα με το δημόσιο τομέα που το 21% απάντησε ότι δεν υπάρχει επάρκεια στα μέσα προφύλαξης προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα σωστά.
Ωστόσο, οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται ότι είναι σταθερές πλέον το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα αμοιβής ενώ, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ιδιωτικό τομέα που όπως απάντησαν οι γιατροί δεν υπήρξε σταθερότητα στους μήνες της πανδημίας. Το 90% μάλιστα απάντησε ότι υπέστη μείωση πάνω από το 25%.
Συνολικά όμως στο θέμα της αξιολόγησης της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας είναι θετικά τα αποτελέσματα με το 70% να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.