Πολιτιστικά
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 10:15

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας & πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929 και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η κηδεία της θα γίνει σε πολύ κλειστό κύκλο.

Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929 και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Η γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δημιουργήθηκε μέσω των πολιτικών σαλονιών και ο γάμος τους ήρθε το 1951. Μια συμβίωση δύο διαφορετικών ανθρώπων αλλά κατά πολλούς και δύο διαφορετικών κόσμων. Η Αμαλία ήταν ευγενής και διακριτική, εκείνος νευρικός και ηγέτης.

Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένας γάμος και μια κοινή ζωή που έμειναν στην ιστορία. Όπως και η περίφημη εκείνη φράση «Σκάσε Αμαλία» που φέρεται να εκστόμισε ο Καραμανλής σε μια προεκλογική του ομιλία. Από το μπαλκόνι ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και μίλησε με τον τρόπο αυτό στη σύζυγό του.

Με δωρεά της η Μεγαπάνου παραχώρησε τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μετά το διαζύγιό της με τον Καραμανλή παντρεύτηκε, στις 17 Μαΐου 1973, τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας. Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι οι: «Το παιδί της μάνας μου», «Η ξύπνια χελώνα», «Διάλογος με την Άννα», «Το μαύρο ταξί», «Η γκρίζα πέτρα».

Κυρ. Μητσοτάκης : «Έφυγε μια άξια Ελληνίδα που υπηρέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό»

«Άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Αμαλία Μεγαπάνου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

"Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά. Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα" πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε: "Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες".

Μήνυμα Ν. Δένδια 

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου, την οποία είχα την τιμή να γνωρίζω, προκαλεί θλίψη σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  

«Η Αμαλία Μεγαπάνου, ήταν μια γυναίκα με σπάνια καλλιέργεια. Η ευγένεια, το απαράμιλλο στιλ και η διακριτική της παρουσία καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή. Το ανεξάρτητο πνεύμα και η μόρφωση της την έκανε να μη συμβιβάζεται εύκολα με τις κοινωνικές συμβάσεις. Ως συγγραφέας, μελέτησε με εξαντλητική λεπτομέρεια ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πολυγραφότατη, έγραψε περισσότερα από 15 βιβλία. Tο έργο όμως που θα συνοδεύει τη μνήμη της Αμαλίας Μεγαπάνου, είναι το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα αρχαία ονόματα: Από τα αρχαϊκά χρόνια ως και τον 1ο μ.Χ. Αιώνα, τα «Πρόσωπα – Και άλλα κύρια ονόματα», με αναλυτικές λεπτομέρειες για το καθένα, αποτελούν μια εντυπωσιακή τράπεζα δεδομένων με 21.625 ονόματα. Το έργο αυτό αποδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της και την αγάπη της για τη γλώσσα. Έγραψε και μια σειρά από διηγήματα αλλά τόλμησε να ασχοληθεί και με θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως ο “Διάλογος με την Άννα” το 1988. Υπήρξε μια σημαντική γυναίκα, που απέδειξε με το συγγραφικό της έργο και την κοινωνική παρουσία της ότι προηγείτο της εποχής της. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους της».