Κόσμος
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 09:46

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη Λατάκεια της Συρίας, οι προεδρικές εκλογές και το θέμα του φυσικού αερίου, η δέσμευση του Ιωάννη Κασουλίδη για αποχή από ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν αμφιλεγόμενες, η ανάπτυξη στην περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Κύπρο αναφορικά με την τρομώδη νόσο των αιγοπροβάτων, οι αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, και ο τραυματισμός τεσσάρων Βρετανών σε συμπλοκή στην Αγία Νάπα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Διαπλοκή και σκιές'', γράφει ότι την ώρα που το Προεδρικό και ο επικοινωνιολόγος του συνεχίζουν να καλούν τις ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου να εξαφανίσουν από τις δημόσιες συζητήσεις το σκάνδαλο του φυσικού αερίου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης παρενέβη, απαιτώντας απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα. Γράφει, επίσης, ότι υπήρξε χθες επίσημη παραδοχή της παράτυπης παραχώρησης χαλαρώσεων, που όπως αποδεικνύεται τώρα επιδείνωσε την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο τρίγωνο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πρωταγωνιστής του δημοσίου βίου ο πολίτης'', γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης δεσμεύεται πως με την εκλογή του ο ίδιος προσωπικά, τα μέλη της οικογένειας του και οι Υπουργοί και τα μέλη των οικογενειών τους θα απέχουν από οποιανδήποτε δραστηριότητα που πιθανόν να αναμείξει το όνομά τους σε ενέργειες που θεωρούνται αμφιλεγόμενες, έστω και εάν εμφανίζονται ως νόμιμες. Γράφει, επίσης, ότι η χθεσινή απεργία των οδηγών αγροτικών λεωφορείων προκάλεσε αφάνταστη ταλαιπωρία σε παιδιά, γονείς και ηλικιωμένους, καθώς και κυκλοφοριακή συμφόρηση κυρίως στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Παρεκκλίσεις με πλάτες του ΥΠΕΣ'', γράφει ότι κατόπιν πρότασης εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, το Πολεοδομικό Συμβούλιο σε συνεδρία του περί τα τέλη του 2006 άλλαξε την απόφασή του, επιτρέποντας αναπτύξεις λιανικού εμπορίου στην περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Γράφει, επίσης, ότι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας φορτίο αποτελούμενο από 138 πακέτα χαρτονομισμάτων ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΜΑΔ στη Λευκωσία και στη συνέχεια στην Κεντρική Τράπεζα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος πληρώνει τη συναλλαγή Τουρκίας-Συρίας'', γράφει ότι στη δίνη του οργιώδους πολιτικού διπλωματικού παιχνιδιού, που παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, θα πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Συρία σφυρίζει αδιάφορα στις αλλεπάλληλες προσπάθειες της Λευκωσίας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη Λατάκεια. Γράφει, επίσης, ότι γυναίκες και άνδρες πραγματοποίησαν στη Λεμεσό πορεία στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Εις θάνατον 116.000 ζώα'', γράφει ότι λήφθηκε απόφαση κόλαφος του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Κύπρο αναφορικά με την τρομώδη νόσο των αιγοπροβάτων, που προνοεί όπως θανατωθούν όλες οι μολυσμένες αίγες, καθώς και όλα τα πρόβατα που δεν φέρουν στο γονότυπο κανένα αλληλόμορφο γονίδιο ARR που είναι ανθεκτικό στην τρομώδη νόσο. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που οι Κρατικές Στέγες Ηλικιωμένων Λάρνακας σχεδόν ''φυτοζωούν'', οι αρμόδιοι του Γραφείου Ευημερίας παραπέμπουν ηλικιωμένους και ενδιαφερόμενους στα ιδιωτικά γηροκομεία της πόλης.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Η ακρίβεια κτυπά κόκκινο'', γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκεται το καταναλωτικό κοινό, το οποίο παρακολουθεί με δέος τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων, ενώ την ανιούσα πήραν τώρα και οι τιμές που αφορούν τις υπηρεσίες. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε χθες τα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, και αναφέρει ότι τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας αντικατοπτρίζονται και στο μνημείο του Μακαρίου Γ' που κοσμεί την Αβάνα.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Βρετανός σε κώμα ύστερα από συμπλοκή σε γλέντι ανδρών στην Αγία Νάπα'', γράφει ότι 30χρονος Βρετανός αναγκάστηκε να ακυρώσει τον γάμο του που επρόκειτο να τελεστεί κατά τις διακοπές του στην Κύπρο, όταν αυτός και τρεις φίλοι του τραυματίστηκαν σοβαρά σε άγρια συμπλοκή στην Αγία Νάπα το βράδυ που γλεντούσαν προς τιμή του ενόψει του γάμου του, και ότι ο ένας από τους φίλους βρίσκεται σε κώμα. Γράφει, επίσης, ότι σχεδόν 50 απειλούμενα με εξαφάνιση φαλκόνια βρέθηκαν πυροβολημένα στο Φασούρι.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)