Κόσμος
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 08:40

Το Χονγκ Κονγκ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντίδρασή τους στις ταραχές και προειδοποίησε ότι τυχόν αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της πόλης «θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα» εξαπέλυσε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ.

Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντίδρασή τους στις ταραχές και προειδοποίησε ότι τυχόν αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της πόλης «θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα» εξαπέλυσε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ.

Στην πρώην βρετανική αποικία ξέσπασε από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2019 το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κίνας επί του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του νησιού στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν πολλά επεισόδια και οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 9.000 ανθρώπους.

Η Ουάσιγκτον είχε επικρίνει σφοδρά την αντίδραση των αρχών του Χονγκ Κονγκ απέναντι στο φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.

Σήμερα η Λαμ επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα πυροβολήσει τον εαυτό της στο πόδι, αν επιβάλει κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ενώ επέκρινε και την αντίδρασή της κυβέρνησης Τραμπ στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ενάντια στη αστυνομική βία και τον ρατσισμό μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού, κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.

«Βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τις τελευταίες εβδομάδες τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που εφαρμόζουν», σχολίασε η Λαμ στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την απειλή των ΗΠΑ να τερματίσουν το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ.

«Ανησυχούν για τη δική τους εθνική ασφάλεια, αλλά για τη δική μας (…) κοιτούν μέσα από αλλοιωμένους φακούς», κατήγγειλε.

«Γνωρίζετε ότι έχουν ξεσπάσει ταραχές στις ΗΠΑ και βλέπουμε πώς τις αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις. Στο Χονγκ Κονγκ όταν είχαμε αντίστοιχες ταραχές είδαμε τη στάση που κράτησαν», πρόσθεσε η Λαμ.

Στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί η Λαμ δήλωσε ότι το νησί επί 23 χρόνια δεν είχε καταφέρει να υιοθετήσει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, κάτι που ανάγκασε την Κίνα να παρέμβει.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια κυβέρνηση, μια οικονομία να επιβάλλουν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ σε απάντηση σε μια απολύτως νόμιμη διαδικασία της κεντρικής κυβέρνησης, των κεντρικών αρχών οι οποίες αποφάσισαν να εφαρμόσουν νόμους για τον Χονγκ Κονγκ ώστε να προστατεύσουν καλύτερα την εθνική του ασφάλεια», τόνισε η Λαμ.

«Θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ», προειδοποίησε τις ΗΠΑ, αναφερόμενη στις αμερικανικές απειλές να περιορίσουν τα εμπορικά προνόμια του νησιού.

Η Λαμ εξήγησε ότι 1.300 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ οι οποίες παράγουν για τις ΗΠΑ μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από αυτές σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επιτρέπουν στους Αμερικάνους να εισέρχονται στην πόλη χωρίς βίζα, όμως πρόσθεσε ότι δεν ισχύει το αντίθετο. Ωστόσο η Λαμ αρνήθηκε να απαντήσει αν το καθεστώς αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters