Κοινωνία
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 18:44

ΟΠΑ: Σε φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ τα τρία πρώτα βραβεία JA Start Up 2020

Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν στον virtual & live φοιτητικό διαγωνισμό JA Start Up 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου, κερδίζοντας τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ είχε συνολικά οκτώ ομάδες στον τελικό.

Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν στον virtual & live φοιτητικό διαγωνισμό JA Start Up 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου, κερδίζοντας τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ είχε συνολικά οκτώ ομάδες στον τελικό.

Στον Junior Achievement Start Up 2020, ο οποίος διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece)», οι φοιτητές του Τμήματος, συνεχίζοντας μία παράδοση συνεχούς επιτυχημένης παρουσίας από το πρώτο έτος ίδρυσης του θεσμού (2015), διακρίθηκαν ανάμεσα σε 68 ομάδες και 370 φοιτητές από 16 ελληνικά Πανεπιστήμια. Συμμετείχαν με τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους, που ανέπτυξαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», είχαν την υποστήριξη του καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη, του Δρ. Σταύρου Λουνή και του υποψηφίου διδάκτορα Στράτου Μπαλούτσου κι αξιολογήθηκαν από ξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Πιο αναλυτικά, βραβεύτηκαν οι ομάδες:

  • Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομάδα Dr. IV και τους Βούγια Ιωάννη, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρο Αντώνη. Το Dr.IV είναι ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία και κλινικές, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και μίας Mobile εφαρμογής. Όραμα της Dr. IV είναι να προσφέρει ένα σύστημα το οποίο βοηθάει σε θέματα διαχείρισης χρόνου τις μονάδες που έχουν έλλειψη προσωπικού (κυρίως νοσοκόμους), που μάχονται για την υγεία μας καθημερινά, ειδικά στην περίοδο του Covid-19, και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές που προκύπτουν από σφάλματα ορών.
  • Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε, από τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη, στην ομάδα MamaBear, με τους Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτα Κωνσταντίνο, Σπέρτου Χρυσή και Τέγου Στεφανία Μαρία. Το MamaBear είναι ένα έξυπνο λούτρινο αρκουδάκι, που σχεδιάστηκε ως βοήθημα για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και για οργανισμούς, όπως κλινικές και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αποτελεί συντροφιά και παρέα για το μωρό, ενώ βοηθάει στη ψυχική υγεία και συναισθηματική ανάπτυξή του. Μέσω της τεχνολογίας IoT επιτρέπει στους γονείς και στους υπεύθυνους να ηχογραφούν μέσω της εφαρμογής του μηνύματα και τα αναπαράγει όταν το μωρό κλαίει ή γελάει. Ταυτόχρονα προσφέρει real-time ενημέρωση για την κατάστασή του.
  • Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομάδα Crowdy, με τους Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία και Χωριανοπούλου Αικατερίνη. Η εφαρμογή είναι μια ολοκληρωμένη έξυπνη λύση εντοπισμού κι αποφυγής του συνωστισμού, ιδιαίτερη σημαντική λόγω της πανδημίας, στηριζόμενη σε τεχνολογίες IoT. Αποτελείται από ένα mobile app για τους πολίτες και μια συνδρομητική πλατφόρμα για τους οργανισμούς/επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, ο χρήστης θα βλέπει το πλήθος ατόμων σε λεωφορεία, σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου. Επιπλέον, θα ενημερώνεται για τον μέσο χρόνο εξυπηρέτησης, ώστε να διαχειριστεί τον χρόνο του, αποφεύγοντας τον συνωστισμό. 

Με αφορμή τις διακρίσεις των φοιτητών, ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης υπογράμμισε πως «στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δίνουμε μεγάλη έμφαση στις δεξιότητες της καινοτόμου δημιουργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω της εμπλοκής των φοιτητών μας στην υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες όπως IoT, Mobile, Big Data κλπ. Η εμπλοκή των φοιτητών μας σε διαγωνιστικές διαδικασίες τους δίνει την δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στο πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να πάρουν χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου».

Το «JA Start Up» είναι ένα ευρωπαϊκό πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών.

Η νικήτρια ομάδα Dr. IV θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 17ο πανευρωπαϊκό virtual & live τελικό διαγωνισμό του JA Europe «JA Europe Enterprise Challenge 2020», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 24-26 Ιουνίου.